Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Det finns en dold kapacitet i byggbranschen”

Större markanvisningar ger effektivare produktion, skriver Adam Cocozza, vd Botrygg. Han menar att det finns en dold kapacitet i den svenska byggindustrin som kan frigöras med mer rationella processer.

Publicerad: 18 augusti 2016, 09:17

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingdetaljplanermarkanvisningar

På sistone har man kunnat läsa om resursbristen i byggbranschen och att Sabo vänder sig utomlands för att hitta entreprenörer som kan bygga åt allmännyttan. Det är i grunden positivt, fler aktörer i branschen ökar konkurrensen och pressar priserna. Personal börjar bli en flaskhals och byggbolagen drar i varandras personal vilket leder till kraftig lönestegring och dyrare produktionskostnader.

Det finns dock en dold kapacitet i den svenska byggindustrin som kan frigöras om man tillåter mer rationella processer.

Plottrig uppdelning

Vi byggherrar måste få möjlighet att bedriva en effektivare produktion ur såväl personell som ekonomisk synvinkel. I dag delar många kommuner upp ett kvarter på flera byggherrar. Ett projekt som hade krävt en platschef, i det fall en aktör tilldelats hela kvarteret, kräver i dag 2–3 stycken beroende på hur plottrigt kommunen delar upp det.

I dagsläget, då det råder brist på arbetskraft, måste kommunernas politiker och tjänstemän verka för ett effektivare resursutnyttjande genom att markanvisa större byggrätter. Det kräver totalt sett mindre resurser och ger även en bättre projektekonomi.

Kan förbättra integrationen

Likaså måste kommunerna se till att deras egna personella resurser används så effektivt som möjligt. Ett sätt att öka effektiviteten är att göra större detaljplaner med lägre detaljeringsgrad. De kräver ungefär lika mycket arbetstid som mindre detaljerade planer men ger tiofalt så många bostäder per planhandläggare.

I dag finns det även gott om arbetsuppgifter på byggarbetsplatser som inte kräver kvalificerad och utbildad personal. Här har man möjlighet att erbjuda personer som beviljats asyl och som saknar utbildning jobb med att bära material, städa, sortera avfall med mera. Yrkesarbetare kan då helt fokusera på värdeskapande arbete. Det ökar produktionskapaciteten i landet samtidigt som vi förbättrar integrationen.

Adam Cocozza, vd Botrygg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News