Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag20.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Det finns en tredje väg: Så varför är den hållbara duellen enbart mellan betong och trä?

Är det bara trä eller betong som kan utgöra en ny hållbar grund för bygg- och anläggningsbranschen? Nej, svaret är inte så simpelt. I mitten av ”religionskriget” överser många att vi redan har ett väldokumenterat alternativ som visar en säker, hållbar och effektiv tredje väg framåt.

Publicerad: 30 April 2020, 09:00

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


I dag står byggbranschen för cirka 20 procent av Sveriges totala CO2-utsläpp* och cirka 40 procent av vår totala energianvändning**. Dessutom genererar byggande och rivning i Sverige cirka 10 miljoner ton avfall varje år***, mest av alla branscher utöver gruvindustrin. Dessa siffror är de flesta i branschen redan bekanta med. Därför är det viktigt att vi får diskuterat hur vi både sänker förbrukningen av energi och resurser i vår bransch, och samtidigt säkrar ett ökat fokus på återvinning av material.

Liknar ett religionskrig

Nu har diskussionen närmast utvecklat sig till ett så kallat ”religionskrig” mellan anhängarna till trä och anhängarna till betong. Men oavsett vilken ”trosbekännelse” man svarar till måste lösningarna utvecklas ytterligare för att kunna fungera som grund för framtidens byggindustri. För varken trä eller betong kan i dag användas i den skala som är nödvändig för att nå Sveriges uppsatta klimatmål.
Med andra ord är det i kampens hetta för många som har blivit styrda mot lösningar som inte är färdiga förrän om några år. Man glömmer att se på de möjligheter vi redan har i dag. Lättbetong är till exempel ett byggmaterial som både kan leverera när det kommer till funktionalitet och hållbarhet. Som ett exempel kan det återvinnas och användas i framställningen av nya lösningar i lättbetong.

Certifierade byggsystem
Det är på tiden att fler får upp ögonen för lättbetong, som är ett värdigt alternativ. Hos Xella levererar vi fullt integrerade Cradle-to-Cradle certifierade byggsystem till mer än 300 000 projekt runt om i världen varje år, så jag vet att det fungerar.
Förstå mig rätt, jag säger inte att byggsystem i lättbetong kan ersätta betong- och träkonstruktioner i alla typer av projekt till hundra procent som det ser ut i dag. Men när vi till exempel ser på de 1,6 miljoner lägenheter som årligen ska byggas i Europa till och med 2050 så är det som bäddat för att man ska titta i en ny riktning och hitta alternativ till trä och betong.
Det handlar inte bara om att säkra ett hållbart bygge med markant lägre koldioxid- och miljömässiga avtryck. Det handlar också om att bygga säkra och hälsosamma bostäder där människor trivs och faktiskt vill bosätta sig. Och saken är den att det byggs hundratals byggnader med lättbetong varje år – året runt – som bevisar just detta. Låt oss börja med att kolla på dem, i stället för att satsa hela vår gröna framtid på bygglösningar som kanske först är redo för användning om några år.

*https://www.boverket.se/sv/byggande/hallbart-byggande-och-forvaltning/miljoindikatorer---aktuell-status/vaxthusgaser/
**https://www.naturvardsverket.se/Sa-mar-miljon/Klimat-och-luft/Klimat/Tre-satt-att-berakna-klimatpaverkande-utslapp/Bygg--och-fastighetssektorns-klimatpaverkan/
***https://www.boverket.se/sv/byggande/hallbart-byggande-och-forvaltning/miljoindikatorer---aktuell-status/avfall/

Fredrik Johansson, CEO Scandinavia, Xella

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.