Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Dynamisk debatt kring bostadsutmaningen

Publicerad: 4 juli 2016, 12:35

Att bygga 700 000 nya bostäder på mindre än tio år är en utmaning som heter duga. Om detta och vad som krävs för att det ska bli möjligt debatterade riksdagsledamöterna Johan Löfstrand (S) och Robert Hannah (L) under Sveriges Byggindustriers seminarium i Almedalen.


Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Innan debatten gick i gång fick Sveriges Byggindustriers egna ämnesexperter ge sin syn på vad förutsättningarna för att klara av det bostadsmål som bland annat Boverket säger att Sverige har behov av.

Det är en uppenbar målkonflikt att bygga så mycket samtidigt som man gör åtstramningar med amorteringskrav och bolånetak, hävdade Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson. Han lotsade sina experter genom att ställa frågor med relevans för utmaningen att faktiskt öka byggtakten så mycket som tre gånger mot dagens volym och vad som krävs för att klara det.

Enligt Sveriges Byggindustriers näringslivspolitiska chef Björn Wellhagen är det en svår situation att politiken både gasar och bromsar samtidigt. Risken är att de åtstramande åtgärderna kommer att minska bostadsbyggandet med 10 procent.

Johan Deremar, nationalekonom på Sveriges Byggindustrier, efterlyste tre nödvändiga reformer för att lösa bostadskrisen och möjliggöra ökat byggande: En successiv utfasning av hyressättningssystemet mot en friare hyressättning i det befintliga beståndet, förändra uppskovsreglerna vid reavinstbeskattningen och att införa fastighetsskatt.

Andra aspekter för att kunna öka bostadsproduktionen, kompetensförsörjning, kopplingen bostadsbyggande och infrastruktur och långsiktiga spelregler för ett hållbart bostadsbyggande diskuterades också, liksom juridiska bromsklossar som tillfällen när Miljöbalken och PBL krockar och kommunala särkrav.

Politikerna Johan Löfstrand (S) och Robert Hannah (L) gick som en frisk fläkt in i debatten och gav sina perspektiv på de frågor som Sveriges Byggindustriers experter tidigare talat om.

Havererade bostadssamtal till trots finns det beröringspunkter mellan blocken. Slutsatsen är att bostadsmarknaden i Sverige är dysfunktionell och tudelad. Några har allt och andra har inget.

- Bostadsmarknaden i Sverige funkar inte. Vi har en ägd marknad som inte funkar, och en hyresmarknad som inte funkar. Systemet hänger ihop. Många lägenheter som står outnyttjade i dag. Vi måste hitta nya lösningar, sa Johan Löfstrand.

Huruvida Sverige kommer att klara av att bygga de 710 000 nya bostäder som behövs fram till 2025 var politikerna själva tveksamma till.

- Jag tror att vi måste bygga hiskligt mycket bostäder, men den största utmaningen är att bygga sådant som människor har råd att efterfråga. Jag tror att behovet kommer att vara mindre om inflyttningen ökar, sa Johan Löfstrand.

Robert Hannah var än mer skeptisk.

- Vi kommer inte kunna bygga 700 000 bostäder på tio år, slog han fast.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Almedalen 2016

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.