Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"En avgörande vecka för byggbranschen"

”Jag hoppas in i det sista att båda parter kan fokusera på att se till branschens bästa och lösa de akuta problem som finns i svensk byggbransch. Jag är starkt kritisk till att blanda in andra politiska frågor eller valtaktik och använda en konflikt i byggbranschen som ursäkt.”, skriver Sveriges Byggindustriers vd Ola Månsson.

Publicerad: 11 februari 2014, 09:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den kommande veckan kommer att bli avgörande för byggbranschen.  I dagarna kommer dels den parlamentariska utredningen mot svartarbete i byggbranschen och dels kommer den partsgemensamma arbetsgruppen för ordning och reda i entreprenadkedjor med sin slutrapport.

Sveriges Byggindustrier har länge hävdat att byggbranschen själva sitter på svaret för att skapa ordning och reda i branschen. Med ett utvecklat ID06-system så kommer vi ha verktyg för att lagar och regler följs.  Men för att detta ska lyckas måste vi ha lagstiftning på plats om anmälningsplikt, närvaroliggare och arbetsgivaravgift på individnivå till Skatteverket.

Det är därför med spänning jag väntar på att den parlamentariska utredningen mot svartarbete ska offentliggöras. Här finns en lösning på ett långt och krångligt problem väldigt nära. Nu gäller det att politikerna framför allt förstår vikten av att få till en lag om närvaroliggare snabbt.

Vi behöver en lösning som inkluderar hela branschen och inte enbart en liten del som en kollektivavtalslösning skulle innebära. Vi vet dessutom att våra förslag fungerar i praktiken, det har testats på flera platser i landet med projektet Rena Byggen, nu senast i Göteborg.

På fredag är det inte bara Alla Hjärtans Dag. Den 14 februari kommer dessutom justitieråd Gudmund Toijer att lägga fram slutrapporten för arbetsgruppen för ”ordning och reda” efter ett års arbete tillsammans med Sveriges Byggindustrier och Byggnads.

Sveriges Byggindustrier är tydliga med att vi behöver en sund konkurrens i branschen och att det inte går att få till stånd via ett kollektivavtal. Byggnads förslag att införa ett solidaransvar liknande det i Norge skulle framför allt snedvrida konkurrensen men även gynna vissa företag på andra företags bekostnad. Dessutom skulle det strida både mot svensk arbetsrätt och mot EU-rätten.

Jag hoppas in i det sista att båda parter kan fokusera på att se till branschens bästa och lösa de akuta problem som finns i svensk byggbransch. Jag är starkt kritisk till att blanda in andra politiska frågor eller valtaktik och använda en konflikt i byggbranschen som ursäkt. Resultatet blir att vi fokuserar på frågor som inte skapar sund konkurrens utan i stället gynnar de företag som fuskar och utnyttjar svartarbete.

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.