Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"En chans att bryta branschens mansdominans"

”Vi har gjort en hel del, men mer behöver göras för att kvinnor ska inkluderas bättre. Ett bevis på det är att arbetslösheten bland kvinnor i Byggnads a-kassa procentuellt sett är dubbelt så hög som bland män”, skriver Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 19 januari 2016, 08:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

Byggnadsrekryteringjämställdhetbyggkvinnor

Nyligen bjöd statsminister Löfven in till blocköverskridande samtal för att få fram 700 000 nya bostäder till 2025. Det är något Sveriges Byggindustrier välkomnar. Nu krävs nya reformer som skapar förutsättningar för byggandet. Men det är också viktigt att vi lyckas få fler intresserade av att jobba i branschen. Det gäller inte minst kvinnor.

Svensk byggbransch består idag av 97 000 byggföretag som tillsammans sysselsätter över 300 000 människor. Det, tillsammans med dem som går ut gymnasiet med nuvarande takt, kommer inte att räcka för att bygga 700 000 nya bostäder. För det krävs många fler nya kollegor. Men då måste branschen ha en bredare rekryteringsbas än idag, både vad gäller genus och bakgrund. Till exempel är färre än 1 procent av yrkesarbetarna i branschen kvinnor. Fler kvinnor än så borde vara intresserade av att jobba som yrkesarbetare – vad kan vi göra för att de ska känna sig välkomna?

"Arbetar långsiktigt"

Sveriges Byggindustrier arbetar långsiktigt för att integrera ett mångfaldsperspektiv i hela vår verksamhet. Vi jobbar med att öka medvetenheten om inkludering på en rad olika vis. Vi lyfter fram goda exempel, vi anordnar kvinnliga nätverk, vi jobbar fram en branschgemensam utbildning i mångfald för ledare, vi håller egna seminarier och medverka på andras, vi ger stöd och utbildning till medlemmar i mångfalds- och ickediskrimineringsfrågor och vi arbetar aktivt för att motverka sexistiska och rasistiska budskap, exempelvis på studentflaken för att bara nämna några exempel.

Vi har gjort en hel del, men mer behöver göras för att kvinnor ska inkluderas bättre. Ett bevis på det är att arbetslösheten bland kvinnor i Byggnads a-kassa procentuellt sett är dubbelt så hög bland kvinnor som bland män. Underlaget är till antalet för litet att dra slutsatser från, men det är oroande att skillnaden är konstant över tid. Om detta skriver Byggnadsarbetaren i dag.

"Tiotusentals behövs"

Byggbranschen är traditionellt sett en mansdominerad bransch. Mycket har gjorts och görs för ändra det, både av fackförbunden och oss som arbetsgivare. I dag vill också allt fler företag se en större mångfald. Men förändringen går alldeles för långsamt. Vi behöver jobba mer med att förändra beteenden, attityder, strukturer och organisering och vi behöver utveckla ledarskapet i branschen. Vi måste jobba med ledarskap och medarbetarskap och det gäller både arbetsgivare och fackförbund. Vi behöver också bli bättre på att se branschen som en helhet utan uppdelning mellan yrkesarbetare och tjänstemän.

För att kunna bygga 700 000 bostäder till 2025 behövs tiotusentals människor till branschen. Både män och kvinnor. För ska vi ha en konkurrenskraftig byggbransch måste alla känna sig välkomna, och ha möjlighet att bli våra kompetenta kollegor och medarbetare. Låt oss därför se de kommande årens byggutmaning som en chans att äntligen bryta branschens mansdominans.

Ola Månsson, vd  Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.