Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

En ökad andel totalentreprenader främjar innovationer och produktivitet

En ökad andel totalentreprenader, äkta sådana med funktionskrav överallt där det går, är en viktig komponent för att öka innovationsgraden och produktivitetsutvecklingen inom byggandet, skriver Byggherrarnas vd Mats Björs.

Publicerad: 23 februari 2012, 14:35

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Frågan om huruvida totalentreprenader har förmågan att påverka innovationstakten inom byggbranschen har debatterats av flera framstående namn den senaste tiden. Nu är det Byggherrarnas tur att ge sin syn på saken, Föreningen Byggherrarna representerar en betydande del av dem som faktiskt berörs – byggherrarna själva.

Totalentreprenadformen har ibland hamnat i vanrykte. Uttrycket ”en typisk totalentreprenadlösning” är allt annat än ett positivt omdöme. Beställaren har då inte fått det han förväntade sig vid beställningen. Kanske beroende på en dålig beställning eller möjligen på grund av en kortsiktig entreprenör. Ju fler som är beredda att ta ett medansvar för helheten och slutprodukten med sikte på driftskedet, desto större är möjligheten att nå nya framgångar i vår bransch.

Vi instämmer i att man med totalentreprenadformen kan uppnå fördelar så som till exempel en integrerad projektering som blir produktionsanpassad och resulterar i färre fel. Vi anser också att en totalentreprenad i högre grad kan bidra till innovation och produktivitetsutveckling. En del i lösningen har blivit ”totalentreprenad med partneringöverenskommelse”. En strukturerad modell för att bygga och upprätthålla tillit och förtroende mellan parterna. Ett strukturerat sätt att tillåta en skälig lönsamhet för de medverkande parterna. Ett sätt för beställaren att under hela projekttiden ha möjlighet att, tillsammans med alla medverkande, styra mot de mål som är långsiktigt optimala.

Ett fint exempel på där denna form har lyckats och resulterat i innovativa lösningar är Hus Vänern som vann Stora Samhällsbyggarpriset 2009.

Som byggherre påverkar man förutsättningarna genom de affärsmodeller som man tillämpar. Sedan mycket lång tid tillbaka har i princip en och samma modell använts för byggskedet:
Timprisupphandling av konsulter för framtagande av bygghandlingar ochutförandeupphandling av byggandet baserat på detaljerade bygghandlingar.
Detta affärsupplägg konkurrensutsätter inte på något sätt framtagande av nya tekniska lösningar som genererar ökad produktivitet. Leverantörerna tävlar helt enkelt inte om denna nyckelfaktor till ökad innovation och produktivitet i ovanstående upplägg.

Genom att inom ramen för ett totalentreprenadkonceptet framställa funktionskrav, såsom bärighet och så vidare, kan marknaden, entreprenörer med konsulter, tävla om bästa tekniska lösning vilket är den som uppfyller funktionskraven till lägsta pris. De som är mest kreativa vinner då också upphandlingen. I dag vinner de som räknat fel. Eller de som accepterar den lägsta vinsten.

Byggherrarna förordar därför en ökad andel totalentreprenader med funktionskrav, precis som författarna till debattrepliken den 27 januari. Vi anser att innovation och produktivitet inte kommer av sig själva i en bransch. Som byggherre påverkar man förutsättningarna genom att fokusera på brukarens behov, sätta mål och samverka. Genom att tidigt använda bred kompetens hanterar man risker och skapar värden för brukaren.

MATS BJÖRS

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.