Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Energieffektivisera innan det är för sent"

Energimyndighetens beställargrupper BeBo och Belok har visat att man kan genomföra både energi- och kostnadseffektiva renoveringar, skriver Byggherrarnas vd Mats Björs och uppmanar fastighetsägare och byggherrar att ta till sig de nya erfarenheterna snarare än stödja sig BBR 2012.

Publicerad: 26 Mars 2012, 12:34

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Sveriges riksdag har ställt sig bakom EU:s mål när det gäller energieffektivisering. Det finns en vilja och en tydlig inriktning – Sverige som nation vill vara med och bidra till att minska växthuseffekten, minska den globala uppvärmningen och på sikt rädda jorden. Men om den nu föreslagna tolkningen att NNE-byggnader, nära noll-energibyggnader, i Sverige ska vara lika med BBR 2012 kommer vi inte att nå riksdagens mål kan man konstatera redan nu. Detta trots att det finns kunskap om hur det kan göras på ett kostnadseffektivt sätt!

Över 800 000 (200 miljoner kvadratmeter) lägenheter byggda i miljonprogrammet behöver under de närmaste 10 åren genomgå omfattande renovering, ombyggnad och energieffektivisering. Det är alltså nu man har chansen att renovera energieffektivt, inte senare. 150 miljoner kvadratmeter lokaler och 190 miljoner kvadratmeter småhus behöver också åtgärdas. 35 procent av Sveriges totala energianvändning finns i fastighetssektorn. Ändå saknas den tydlighet och långsiktighet som krävs för att motivera energieffektiva ombyggnader. Riksdagen har valt att ställa sig bakom EU:s miljömål, men regeringens åtgärder räcker inte till för att nå dem. Ett exempel är den föreslagna tolkningen av NNE-byggnader där det märkliga inträffat att det är byggsektorn som driver på utvecklingen och inte regeringen.

Energimyndighetens beställargrupper BeBo och Belok har visat att man kan genomföra både energi- och kostnadseffektiva renoveringar. Inom flerbostadsområdet har ett antal renoveringsprojekt genomförts där den uppmätta energibesparingen uppgått till minst 35 procent med lönsamhet. När det gäller fastigheter så som kontor, sjukhus och övriga byggnader visar Belok:s totalprojekt att man kan göra stora vinster genom att använda metodiken Totalprojekt när man bygger om. Här finns exempel på projekt där energibehovet i byggnaden minskat med mer än hälften och med lönsamhet. För den som vill vara säker på att få vad man upphandlat finns Sveby som tagit fram en branschstandard för att säkerställa att byggnaden får den energianvändning man avtalat om.

Det finns alltså många exempel på hur man kan energieffektivisera med god marginal, det finns stödmaterial och framför allt kunskap att hämta för den som har viljan. Vi måste hjälpa till att föra ut denna kunskap till alla byggherrar och fastighetsägare, undanröja osäkerhet och ge dem verktygen till energieffektivisering.

Det är inte alltid det enklaste att räkna hem vinsterna i rena ekonomiska kalkyler men genom att renovera och energieffektivisera med paket av åtgärder så som BeBo och Belok förespråkar och med långsiktiga kalkyler kan insatserna räknas hem. Det kräver dock kompetens, erfarenhet och insikt i att långsiktighet handlar om en avskrivningsperiod på 15-30 år. Den som tagit del av Sternrapporten – en genomgripande analys av klimatförändringens ekonomi, inser att det är mer lönsamt att åtgärda klimatförändringen innan den uppstår än att ta hand om konsekvenserna. Att räkna hem vinsterna med energieffektivisering handlar om affärsmässighet. Marknaden kommer att straffa de företag som inte anpassar sig till de nya villkoren.

Det går att renovera energismart med god vinstmarginal, det vet vi. Till och med om vi litar på Boverkets ganska modesta beräkning av energiprisutvecklingen. Genom att se långsiktigt och fokusera på helheten kan vi faktiskt bli de föregångare vi vill vara. Men det gäller att regeringen visar vägen för de fortfarande osäkra genom att signalera en vilja att nå riksdagens mål.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.