Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Energikrav löser inte klimatproblem

Energieffektivisering är viktigt och kan skapa många nya jobb i byggbranschen, men det är ingen klimatfråga, anser Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 28 januari 2013, 16:19

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Byggbranschen står bakom de mål för energieffektivisering som riksdagen satt upp. Energieffektiva byggnader är en viktig och växande marknad. Bara inom energirenoveringar av miljonprogramsområdena finns en potential för 30 000 nya byggjobb. En förutsättning för att målen ska kunna nås är dock att det blir enklare och billigare – inte dyrare och krångligare – att bygga lågenergihus.

Den 8 januari skrev sju kommunpolitiker i Göteborgsposten att olika kommuner bör få fortsätta att ställa olika energikrav på byggnader, utöver de nationella byggreglerna. Huvudargumentet är att samhället måste bli mer klimatsmart.

Att använda särkrav på energieffektivisering i nya byggnader för att nå klimatmålen är dock ineffektivt av flera anledningar:• Energianvändningen i nya byggnader redan mycket lägre än i befintliga byggnader. Det ger bättre effekt att energirenovera befintliga bostäderna.• Det byggs få nya bostäder i Sverige i dag (vilket Byggkravsutredningens förslag söker råda bot på), så bidraget från nya byggnader är litet.• Energiförsörjningen av nya byggnader är så gott som koldioxidfri. Inga byggnader byggs med individuell fossil uppvärmning och fossila bränslen håller på att fasas ut ur fjärrvärmesystem. Sveriges elproduktion är i princip fossilfri.

Klimatargumentet för kommunala särkrav håller inte. Det finns andra skäl att bygga energieffektiva byggnader, till exempel god driftsekonomi och minskad risk för höga framtida energikostnader för fastighetsägaren, men hur detta eventuellt ska påverka energikraven vid nybyggnation är något som beställarna själva bör få styra över, inom ramen för nationella byggregler.

Maria Brogren och Björn Wellhagen, Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.