Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Enfaldigt att göra skor med bara en storlek"

”Det måste finnas fler alternativ på bostadsmarknaden och hyrorna ska spegla det varierade utbudet. Ett ökat inslag av marknadsanpassning är ett sätt att stärka drivkrafterna till detta”, skriver Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson för Centerpartiet. Bland annat vill han ha en friare hyressättning vid nyproduktion och ombyggnad parallellt med förhandlade hyror i det gamla beståndet.

Publicerad: 10 april 2014, 13:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Aldrig har ”Marknaden” klarat av att bygga bra bostäder åt människor med låga inkomster! Det är kring denna minsta gemensamma nämnare som Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman och professor Hans Lind, KTH enas. De flitiga bostadsdebattörerna brukar annars inte vara överens om så mycket. Det skulle exempelvis räcka att ställa följdfrågan: Har den någonsin givits förutsättningar att göra det? Då skulle uppfattningarna snart glida isär. Eller påpeka att utan marknaden skulle bra bostäder åt människor med låga inkomster vara en omöjlighet.

Att ”bostadspolitiken seglar mer och mer upp som en av de stora valfrågorna” är inte heller troligt. För att den ska bli det krävs det tydliga alternativ som står emot varandra och en trend som pekar i fel riktning. Inget av detta ser vi i dag. Enligt SCB och Byggindustriernas index är bostadsbyggandet på väg åt rätt håll. Bra signaler, även om det är för tidigt att jubla och svårt att säga vad det beror på.

Inom kort kommer Riksdagen att behandla förenklingar av plan- och bygglagen. Branschen har efterfrågat detta och deras ständigt återkommande mantra lyder ”ge oss långsiktigt hållbara villkor och förutsägbarhet – inte statsstöd och subventioner”, då kommer resultatet i form av ett ökat byggande. Måhända ser vi tecknen nu, men med en dysfunktionell bostadsmarknad krävs det att man tar tag i grundläggande problem. Trösklarna måste bli lägre och rörligheten behöver öka.

”Fler bostäder kommer att byggas om reglerna blir enklare och planprocesserna kortare!” Så säger många, men det är inte där skon klämmer. Drivkrafterna att investera i nya bostäder för uthyrning och att renovera de bostäder som en gång byggts med subventioner är inte tillräckliga för att vi ska hålla igång ett bostadsbyggande som är ekonomiskt, ekologiskt och socialt hållbart.

Bruksvärdessystemet är ett i teorin väl fungerande sätt att nå överenskommelser om hur priset på en lägenhet ska sättas. Problemet, likt när det bara finns ett par skor att tillgå och de är i storlek 40, är att det inte passar alla. Vi behöver se fler alternativ på bostadsmarknaden och hyrorna ska spegla det varierade utbudet. Centerpartiet vill se ett ökat inslag av marknadsanpassning som ett sätt att stärka drivkrafterna. Vi vill tillåta en friare hyressättning som en frivillig överenskommelse mellan hyresgäster och fastighetsägare, vid nyproduktion och ombyggnad. Ett sådant system kan existera parallellt med förhandlade hyror.

Dessa förslag borde tillsammans med regelförenklingar vara grunden för den långsiktigt hållbara bostadspolitik som behövs för att marknaden ska kunna ta ansvar för byggandet av nyproducerade lägenheter till en överkomlig hyra. Det kommer alltid att finnas någon som skor sig på en dåligt fungerande marknad, därför behövs bekvämare skor och mindre ömma tår i bostadspolitiken. Det är bra när Lind och Engman använder debattspalterna för att sparka igång debatten. Eftersom Centerpartiet är det enda parti som pekar på minskad reglering som ett sätt att se till så fler människor får en chans till ett förstahandskontrakt, har jag blivit Hyresgästföreningen och Socialdemokraternas favoritmotståndare i debatten.

Ola Johansson (C), bostadspolitisk talesperson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.