Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Enklare regler bästa vägen mot fler bostäder"

Regelverken kring byggnation är för komplicerade. Det gör det dyrare och svårare att bygga nytt. För att få fart på bostadsbyggandet måste en rad hinder elimineras, skriver Christer Akej, (M) riksdagsledamot. Han tycker att regeringen har gjort en hel del, men i framtiden krävs reformer som förbättrar konkurrensen i byggsektorn och gör det mer lönsamt att bygga.

Publicerad: 5 februari 2014, 12:02

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Det behöver byggas fler bostäder i vårt land. På flera håll råder idag bostadsbrist och i Stockholm visar Handelskammarens undersökning att det i dag saknas 110 000 bostäder för att regionen ska kunna hävda sig internationellt och vara konkurrenskraftig. På samma sätt räknar Region Skåne med att det i Skåne behöver byggas 50 000 nya bostäder de närmaste 10 åren.

I dag är det i främst storstäder svårt för många studenter och ungdomar att få tag på en bostad vilket innebär att många inte har något annat val än att välja en soffa hos en kompis eller bo kvar hemma hos sina föräldrar. Det finns flera anledningar till att det är bostadsbrist. Det anses i dag både för komplicerat och dyrt att bygga.

Regelverken kring byggnation är för komplicerade vilket både fördyrar och försvårar byggnation. Planprocessen är på många ställen svår och långdragen och det finns en mängd riksintressen som stoppar utbyggnadsplaner. Vidare är konkurrensen på en del håll begränsad. Det måste bli fart på bostadsbyggandet därför måste de hinder som finns elimineras med enklare regelverk och ökad konkurrens.

Regeringen arbetar med frågan och har sedan tidigare tagit steg mot en modernare och förenklad marknad för bostadsbyggande. Planprocessen har förkortats och det har införts krav på maximala handläggningstider för den som söker bygglov. En översyn av PBL (plan- och bygglagen) har genomförts för att minska krångel och byråkrati kring nybyggnationer. Detta förenklingsarbete måste fortsätta. Kommuner har fått möjligt att till ungdomar ställa hyresgarantier för den som har inkomst men saknar fast anställning.

I december presenterade regeringen propositionen Fler bostäder åt unga och studenter. Syftet är att göra det lättare för ungdomar att komma in på bostadsmarknaden. Förslaget är bland annat att det skall vara enklare att kunna uppföra så kallade modulbostäder, möjligt att inreda vindsvåningar upp till 35 kvadratmeter utan att behöva installera hiss och införa en förenklad byggprocess via att den maximala tiden för tidsbegränsat bygglov förlängs från dagens tio år till femton år.

Den alltmer påfrestande bostadssituationen för vårt lands studenter och unga ska med detta i ett första steg kunna lätta något. Samtidigt har Boverket fått i uppdrag att föreslå förenklade byggregler för bostäder riktade till studenter och ungdomar som ska redovisas under året.

I år tar vi också fortsatt sikte på att ytterligare förbättra svensk bostadsmarknad via reformer inom andrahandsuthyrning av bostadsrätter och trygghetsbostäder för våra äldre. Det ska bli enklare att hyra ut sin lägenhet i andrahand och vi inför ett särskilt statligt bidrag riktat till kommuner i syfte att förbättra möjligheterna till nya bostäder för pensionärer.

På längre sikt behövs det mer reformer som ökar konkurrensen, minskar regelkrånglet och gör det mer lönsamt att bygga. Då kan vi nå målet om en vital och välfungerandebostadsmarknad i Sverige.

Christer Akej (M), Riksdagsledamot för norra och östra Skåne.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.