Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Enklare regler för fler bostäder

”Det ska vara stimulerande och lönsamt att driva verksamhet i Sverige och fler ska våga ta steget att satsa på sina idéer och visioner. På sju år har över 600 regelförenklingar genomförts av alliansregeringen – bland annat förenklade redovisningsregler, avskaffande av revisions-plikten för småföretag och översyn av 3:12-reglerna”, skriver Christer Akej, (M), riksdagsledamot.

Publicerad: 25 mars 2013, 15:25

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vår målsättning är också att gå vidare med regelförenklingar för att få bättre fart på bostadsbyggandet i vårt land. Till att börja med måste vi skapa förutsättningar för en bostadsmarknad där människor ges möjlighet att välja boende efter sina behov under olika skeden av livet. Detta är den långsiktigt bästa grunden för att få till stånd det utbud av hyresrätter, bostadsrätter, ägarlägenheter och småhus som människor vill ha.

Det behövs i dag fler nya bostäder på många håll i landet. Vid terminsstarten förra året saknade 20 000 studenter någonstans att bo. För att möta bostadsbristen har Alliansen sedan tidigare exempelvis infört statliga kreditgarantier särskilt riktade till ungdomar (förstagångsköpare) och möjliggjort för kommunerna att ställa hyresgarantier för den som har inkomst men saknar fast anställning och därför har svårt att på annat sätt få ett hyreskontrakt.

Nu måste vi ta nästa steg. Sänkta byggkostnader är en förutsättning för att bostadsbyggandet åter ska kunna ta fart. Det måste bli ökad konkurrens inom branschen och minskad detaljreglering. I ett första steg har vi reformerat plan- och bygglagen som innebär att planprocessen förenklats, den som söker bygglov ska i dag få svar inom max tio veckor.

Vid nybyggnationer är det också rimligt att de standardiserade kraven prövas mot behovet av nya bostäder. Lagstiftningen måste kunna tillämpas mera flexibelt.Byggprocessen ska fortsätta att kortas. När tidsgränsen för bygglov överskridits måste det finnas möjligheter till sanktioner. Vi vill även se över Länsstyrelsens roll som prövande instans för att förhindra utdragna ärenden och överklaganden som ibland kan pågå upp emot flera år. Detta är inte acceptabelt. Krånglet kring byggnationer ska pressas tillbaka utan att man gör avkall på kvaliteten och hänsyn till natur- och grönområden samtidigt som antalet kommunala särkrav begränsas.

Hyresrätten är fortsatt en mycket viktig boendeform som passar många människors önskemål.

En fungerande och rörlig bostadsmarknad kräver att det finns ett tillräckligt antal hyresrätter. Vi vill underlätta möjligheten att finansiera byggandet av nya hyresrätter genom att öka tiden som så kallad presumtionshyra gäller. (Hyra för nybyggda lägenheter som hyresvärden och hyresgästorganisationen kommer överens om). Efter att tiden för presumtionhyran gått ut bestäms hyran enligt de vanliga bruksvärdesreglerna. I januari utökade Alliansen presumtionshyrans längd från tio till femton år.

Vi arbetar vidare för att skapa ett långsiktigt och hållbart system med enklare regler.

Ökad konkurrens på bostadsmarknaden, bättre möjligheter till nybyggnation och ett fungerande hyressystem bidrar sammantaget till att fler bostäder kan komma till i Sverige.

Christer Akej (M), riksdagsledamot norra och östra Skåne

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.