Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Enklare regler ger fler studentbostäder"

Bristen på studentbostäder måste byggas bort och det snabbt, skriver riksdagsledamot Christer Akej (M). Det måste även finnas ett varierat utbud av bostäder som passar alla plånböcker. Bland annat krävs tillräckligt många hyreslägenheter och ett bruksvärdessystem som skyddar hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar, anser han.

Publicerad: 22 Augusti 2013, 11:24

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Våra studenter står nu inför en ny terminsstart och den stora bostadsbristen gör sig återigen påmind. Förra året saknade exempelvis 20 000 studenter någonstans att bo. Så kan det inte fortsätta! Det måste bli fart på bostadsbyggandet och de bostäder som byggs måste bli billigare. Det måste också finnas ett varierat utbud av bostäder. Regeringen arbetar med att skapa förutsättningar för en bostadsmarknad där människor själva kan välja boende efter sina behov under olika skeden av livet. Detta är den långsiktigt bästa grunden för att få till stånd det utbud av hyresrätter, bostadsrätter, ägarlägenheter och småhus som människor vill ha.

Vanliga människor måste ha råd att bo i nya bostäder. Villkoren för byggande och ägande av bostäder måste förbättras ytterligare, så att det blir möjligt att bygga bostäder till rimliga kostnader. Ett sätt att nå detta är att göra regelverken kring bostadsbyggnation enklare.

Det har gjorts en översyn av PBL (plan- och bygglagen) men det måste göras mer.

Krångel och byråkrati kring nybyggnationer ska pressas tillbaka utan att göra avkall på kvaliteten och hänsyn till natur- och grönområden samtidigt ska antalet kommunala särkrav begränsas. Särskilt på landsbygden utanför planlagt område måste det bli väsentligt enklare att få bygga. Vid nybyggnationer är det också rimligt att de standardiserade kraven prövas mot behovet av nya bostäder. Konkurrensen inom bygg- och byggmaterielsektorn måste också förbättras.

Planprocessen har förenklats och det har införts krav på maximala handläggningstider för den som söker bygglov. Byggprocessen ska fortsätta att kortas. När tidsgränsen för bygglov överskridits måste det finnas möjligheter till sanktioner för att minska förhalning. Vi vill även se över Länsstyrelsens roll som prövande instans för att förhindra utdragna ärenden och överklaganden som ibland kan pågå upp emot flera år.

För att möta bostadsbristen har regeringen sedan tidigare exempelvis infört statliga kreditgarantier särskilt riktat till ungdomar (förstagångsköpare) och möjliggjort för kommunerna att ställa hyresgarantier för den som har inkomst men saknar fast anställning och därför har svårt att på annat sätt få ett hyreskontrakt.

En fungerande och rörlig bostadsmarknad kräver att det finns ett tillräckligt antal hyresrätter. Vi vill ha ett fungerande bruksvärdessystem som skyddar hyresgästerna mot oskäliga hyreshöjningar och skapar trygghet när det gäller framtida boendekostnader. Vi vill skapa bättre förutsättningar för att fler hyresrätter produceras i Sverige. Ökad konkurrens på bostadsmarknaden, bättre möjligheter till nybyggnation och ett fungerande hyressystem bidrar sammantaget till att fler bostäder kan komma till i Sverige.

Christer Akej

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.