Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ersätt "Fuskbyggarna" med Bygghjältarna

Jag är säker på att de allra flesta småhusägare är mycket nöjda med de bygg-företag de anlitar. Vi kan behöva ett tv-program som heter Bygghjältarna, skriver Johan Silfwerbrand, professor i Brobyggnad vid KTH och vd för organisationen CBI Betonginstitutet.

Publicerad: 15 februari 2012, 16:08

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att Martin Arkads brännpunktsartikel om TV4:s ”Fuskbyggarna” blev årets mest lästa i Svenska Dagbladet är lite förvånande men samtidigt desto mer glädjande. Varken bygg-, etik- eller juridikfrågor brukar vara några kioskvältare. Byggsektorn är annars en av vårt lands viktigaste sektorer och den byggda miljön står för cirka 40 procent av nationalförmögenheten.

För miljoner människor är investeringen i det egna hemmet den ekonomiskt största under hela livet så egentligen borde byggfrågorna diskuteras mycket mer.
Som jag ser det finns det två fundamentala fel i programmet ”Fuskbyggarna”. Det ena är själva titeln som ju direkt pekar ut en syndabock. Det andra felet är programidén där man ställer den lilla människan emot det stora byggbolaget. Man följer alltså Davids kamp mot Goliat och hur många håller på Goliat?

Att programledarna skulle undersöka och lyfta fram eventuella brister hos beställaren, alltså den enskilda personen eller familjen, blir naturligtvis omöjligt sett ur ett mänskligt perspektiv. Program-idén blir principiellt lika omöjlig om byggbolaget är ”Stora Starka Skanska” men konsekvenserna blir i så fall begränsade. Skanska och andra stora byggföretag har ju stora kommunikationsavdelningar med professionella kommunikatörer som kan hantera kritiken och väl tilltagna marknadsföringsbudgetar som kan användas till försvaret. Svårare blir det för det mindre byggföretaget som saknar både de personella och de ekonomiska resurserna som krävs. I många fall finns det bara en enskild människa bakom det mindre företaget. Vem försvarar honom eller henne?

Byggbranschen består dels av några riktigt stora företag, dels av många mycket små företag. De mellanstora är få. För att vårt land ska klara arbetslöshet och kriser är småföretagen av yttersta vikt, de behöver både växa och bli många fler. Många småföretag – inte minst inom byggbranschen – drivs dessutom av duktiga personer som är födda i utlandet. Jag tror att det finns en stor risk att ensidig kritik hämmar skapandet av nya småföretag. Jag är samtidigt säker på att de allra flesta småhusägare är mycket nöjda med de byggföretag de anlitar. Vi kan behöva ett tv-program som heter ”Bygghjältarna” .

Det finns en mer generell aspekt på program som ”Fuskbyggarna” och en del andra dokumentärer. Kan man inte lägga kraften på fakta och objektivitet i stället för att bara vara den ena partens språkrör och sympatisör? Berätta om problemen, låt båda sidor komma till tals men låt tv-tittarna ta ställning! Förr kallade man tv för dumburken men tv-tittarna är inte dumma, de kan själva göra sina bedömningar. Att servera syndabock på silverfat ger en måltid utan vare sig tuggmotstånd eller smakupplevelse.

Till sist vill jag säga att jag självfallet är medveten om att det förekommer byggfusk i Sverige. Allt byggfusk bör förebyggas, bekämpas och beivras men problemet är trots allt begränsat till en liten del av de många byggen som årligen utförs i vårt land.

Johan Silfwerbrand

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.