Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ett land fullt av bostadsköer”

”Kötiderna är för långa i alla delar av landet. De behöver relateras till annat i livet. På två och ett halvt år hinner du få två barn eller segla runt jorden nästan tre gånger. Är du nyskild så är det en evighet att vänta så länge”, skriver Jonas Hagetoft, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen som nyligen släppt en rapport om bostadsköer.

Publicerad: 5 maj 2014, 10:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vill du hyra en etta får du i genomsnitt vänta i över två och ett halvt år och om du behöver en lägenhet med fyra rum är kötiden i genomsnitt tre och ett halvt år. Det visar rapporten ”Ett land fullt av bostadsköer” som Hyresgästföreningen nu publicerar. Vi har frågat samtliga kommunala bostadsförmedlingar och allmännyttiga bostadsbolag om hur deras bostadsköer ser ut och svaren ger en dyster bild av läget.

246 kommuner, eller 86 procent, av Sveriges 290 kommuner uppger att de har brist på hyresrätter. 86 kommuner har även brist på bostadsrätter. På tre år har antalet kommuner som uppger brist på hyresrätter ökat från 220 till 246. Det är en ökning med 12 procent.

Kötiderna är för långa i alla delar av landet, men om du dessutom bor i en ort som växer får du vänta väldigt länge. I tillväxtregionerna är kötiderna för en etta i genomsnitt nästan fyra år och för en fyrarummare fem och ett halvt år. Allra längst är köerna i Stockholms, Uppsalas, Hallands och Norrbottens län.

I bara ett enda län, Dalarna, är väntetiden under ett år.

Var tredje allmännyttigt bostadsbolag har mer än 3 000 personer i sina bostadsköer. Samtidigt har de en uthyrningsgrad på 99–100 procent. Många av bolagen finns i gruppen som svarat att de har kapacitet att bygga mer. Varför gör man inte det?

Kötiderna behöver relateras till annat i livet. På två och ett halvt år så hinner du få två barn eller segla runt jorden nästan tre gånger. Är du nyskild så är det en evighet att vänta så länge. Kötiden borde vara så kort som möjligt, helst 2–3 månader.

Bristen på tillgängliga hyresrätter är en stoppkloss på bostadsmarknaden som får konsekvenser för både arbetsmarknad och tillväxt. Det behövs statliga stimulanser och politisk beslutsamhet för att drastiskt minska köerna. Många bostadsföretag skulle kunna bygga mer, men har inte ett tydligt uppdrag från politiskt håll.

Jonas Hagetoft, bostadspolitisk utredare på Hyresgästföreningen

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.