Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ett program för idéer värda miljoner

I höst satsar Svensk Byggtjänst på miljonprogrammet med det tyska framgångsexemplet Halle-Neustadt som förebild. 100 000-staden byggdes 1960 och var 2003 i djup kris. Var tredje bostad var tom, arbetslösheten låg över 25 procent. I dag har allt vänt. Det kan också göras här, menar Erik Hellqvist, vd för Svensk Byggtjänst.

Publicerad: 25 augusti 2011, 15:31

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


I maktens rum ser många på miljonprogrammet som enbart ett socialt och ekonomiskt problem. Förfallna hus och människor fast i utanförskap.


Självklart finns det problem. Svåra problem. Men i denna verklighet – bland de som bor här – finns också tillgångar, utvecklingskraft och möjligheter.


Låt mig ta ett exempel på hur dystra utsikter i ett utsatt område kan vändas till en livskraftig framtid.


Det handlar om Halle-Neustadt i Tyskland som byggdes på 1960-talet och länge var en stor industristad med 100 000 boende.


År 2003 stod en tredjedel av stadens slitna bostäder tomma och arbetslösheten var över 25 procent.


I detta läge startades en ny form av medborgarkontor. Kommunens medarbetare och de boendes företrädare gjorde en analys av områdets framtid. De kom fram till att en av tillgångarna i området faktiskt var alla hus som stod tomma.


Teatersällskapet Thalia Theater Hall fick ta över ett av höghusen i centrum. Föreställningarna blev uppmärksammade och drog till sig publik från övriga Tyskland.


Ungdomar i området bjöds in för att starta och driva Hotel Neustadt och en turistinformation med guidning och föreläsningar.


Ungdomarna lärde sig hur de kunde driva andra verksamheter och började starta caféer och barer. Skolorna i området började involvera sig i olika projekt. Det startades festivaler kring teater, musik, konst och film.


I dag är Halle-Neustadt en kulturell knutpunkt med en ny typ av blomstrande näringsliv och nya utbildningar.


Jag tror på denna typ av initiativ, där människorna i ett utsatt område tillsammans hittar nya lösningar utifrån de tillgångar som faktiskt finns. Med hjälp av medel från det samhälle de är en del av och en resurs för.


Därför initierar Svensk Byggtjänst i höst ett nytt projekt som har till syfte att skapa dialog mellan boende i miljonprogramsområden och beslutsfattare inom samhällsbyggandet.


Vi vill tillsammans med andra goda krafter verka för en kreativ och hållbar utveckling inte minst i dessa områden. Här händer redan mycket positivt nu och ju fler som är med och bidrar desto snabbare och bättre kommer vi framåt.


Vårt projekt kommer att börja med ett idéarbete med konkreta förbättringsförslag tillsammans med bland annat Ungdomsrådet i Fisksätra och Stena Fastigheter. Dialogen och idéarbetet ska sedan breddas till ett nationellt projekt via Facebook och med hjälp av nya svenska dataspelsuccén Minecraft. Med Minecraft kan man enkelt ha "visuella dialoger" om hur bebyggelse kan ändras och utvecklas.


De idéer och förslag som samlas in på detta vis, kanske främst från unga i miljonprogramsområden, ska vi ta med oss in i ett stort seminarium på temat "Hållbar upprustning av miljonprogrammet" den 16 november i Stockholm.


Kanske kan detta bli en del i ett nytt program som ger goda idéer värda miljoner.

Erik Hellqvist

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.