Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Flyktingvågen är en resurs"

Alla de människor på flykt som kommer till Sverige i dag är en tillgång, skriver Jens Hoffmann, vd på Dipart.

Publicerad: 4 december 2015, 13:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Min farfar kom till Sverige från Danmark under andra världskriget. Om det berodde på just kriget eller om det var för att Sverige innebar andra bättre möjligheter låter jag vara osagt. Men att min familjs bakgrund säkert påverkat mig på något sätt det tror jag nog.

Nu pågår ett annat krig, precis lika hemskt, och på samma sätt som min farfar en gång lämnade sitt land så lämnar nu miljoner människor sina hem och flyr. En liten del av dem kommer till Sverige.

Vi ser bilderna på alla familjer och ensamma barn på tv. Vi möter människorna på centralstationen när vi är där för att möta någon anhörig och jag såg dem verkligen på nära håll när jag besökte flyktingförläggningen i Nacka där 500 personer trängdes i en kal industrilokal. Det kan bli så att man distanserar sig lite grann…. Man kan inte ta in alla intryck.

Vi ska komma ihåg är att alla dessa människor är precis som oss. De vill leva ett bra liv fyllt av arbete, fritid, familjen och en vardag som rullar på. Och det öppnar möjligheter för oss på Dipart. Vi har under de senaste 5 åren i snitt anställt en person i månaden. Att rekrytera skickliga hantverkare, kompetenta ingenjörer och fylla vårt behov av nya medarbetare har blivit en nyckelfaktor för vår framgång. Vi är i dag 120 personer och ungefär 40 procent av oss är av utländsk härkomst med mer än 20 olika nationaliteter representerade.

Det är tack vare att Saeid, Grzegorz, Mehmet, Witali, Niaz, Artur, Pavel, Gena, Shna, Ebbe, Augustin, Mario, Emiljan, Jurek, Latif, Christos, Samet, Andrzej, Nikola och alla andra på Dipart som någon gång, antingen om det var dem själva eller deras föräldrar, valt att lämna ett annat land för att komma till Sverige som gör att vi i dag är Dipart.

Med andra ord är flyktingvågen som nu kommer till Sverige för oss en fantastisk påfyllning av den resursbank vi rekryterar ur.

Jens Hoffmann, vd Dipart.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.