Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Flyttskatter sätter stopp för många flyttar”

”Om boendeekonomin blir sämre efter flytten jämfört med före, så är det inte konstigt om många avstår från att flytta”, skriver Jakob Eliasson och Daniel Liljeberg på Villaägarnas Riksförbund. De menar att höga flyttskatter är en hämsko på bostadsmarknaden.

Publicerad: 16 maj 2014, 11:58

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Bostadsbristen börjar bli en valfråga. Det är bra, eftersom människor i dag har svårt att finna ett boende som passar dem.

Problemet är delvis att det byggs för lite i storstadsområden. Det större problemet ser dock ut att vara en stillastående bostadsmarknad.

Boverket konstaterar i rapporten ”Låst läge på bostadsmarknaden” att antalet bostäder visserligen har ökat i takt med befolkningen, men att de i dag utnyttjas sämre. Problemet är att höga flyttskatter sänker rörligheten.

Flyttskatter är ett samlingsnamn för skatt på kapitalvinst, lagfart, pantbrev och uppskov. Särskilt i områden med snabb prisutveckling blir flyttskatterna höga. En ny rapport från Villaägarna visar att den genomsnittliga, latenta flyttskatten i Stockholm är 880 000 kronor per småhus. Eftersom de som överväger att flytta har bott längre än genomsnittligt i sina hus, möts de av ännu högre skattetrösklar.

Om boendeekonomin blir sämre efter flytten jämfört med före, så är det inte konstigt om många avstår från att flytta.

En stillastående bomarknad påverkar alla – även den student som letar efter sitt första boende. Lågt utbud höjer priser.

Även nybyggandet tar skada, eftersom det inte frigörs kapital till nybyggnation. Det sitter fast i huset eller konsumeras via exempelvis seniorlån.

Om flyttskatterna sänktes, skulle flyttandet öka, vilket höjer statens intäkter från just flyttskatterna. Dessutom ger det tillväxt.

Daniel Liljeberg, chefekonom, och Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef, Villaägarnas Riksförbund

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.