Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Fokusera på byggmaterialet för en bättre livscykel"

Byggbranschen har alltför länge fokuserat enbart på energi och missat byggmaterialens betydelse för en minskad miljöpåverkan. Det är dags att flytta fokus, skriver Daniel Radomski, vd Buildsmart Group, ledamot i Byggnadsmaterialindustriernas miljöutskott.

Publicerad: 20 februari 2015, 09:16

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

miljöarbetebyggmaterialmiljöpåverkanByggnadsmaterialindustrierna

Nyligen berättade Byggindustrin om en livscykelanalys från SBUF som visade att byggmaterialet utgjorde en stor del av miljöpåverkan i ett byggprojekt. För oss är det ingen överraskning, utan tvärt om är det en följd av att byggbranschen länge ensidigt fokuserat på att skära ner energiförbrukningen. Nu finns det goda skäl till en omsvängning, och till att ställa högre krav på byggmaterialet.

Ofta har nybyggda hus som kallats miljövänliga bara haft en låg energiförbrukning. Passivhus och plusenergihus är naturligtvis bra, men om energin är det enda man fokuserar på så missar man flera viktiga aspekter av hållbarhet. Till exempel hur stor miljöpåverkan är under byggnationen, och inte minst hållbarheten hos själva byggnadsmaterialet.

Byggnadsmaterial påverkar miljön på flera sätt. Allt ifrån produktionsfasen till materialets livslängd och återvinningen är viktiga. Det är också rimligt att förutspå att byggnadsmaterialet kommer bli en viktigare del av framtidens miljövänliga byggande, av dessa tre skäl:

■ Byggmaterialet står för en allt större andel av den energi som förbrukas av byggsektorn. Främst beror detta på att det redan gjorts så mycket för att få ner energiförbrukningen. Övrig miljöpåverkan blir då relativt sett av större betydelse och är ett naturligt nästa steg i miljöarbetet. Även i fråga om energiåtgången från husets hela livslängd kommer en allt större del från produktion och transport av byggmaterial.  
■ När fokus flyttar från energi så flyttar den till byggmaterialet, vilket beror på att byggmaterialet är ansvarig för en stor del av övrig miljöpåverkan. Till exempel är 35 procent av allt avfall inom EU byggmaterial. En rapport från Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) och Sveriges Bygg­industrier visade i somras att klimatpåverkan från byggprocessen är i samma storleksordning som utsläppen från personbilstrafiken, 10 miljoner ton koldioxidekvivalenter per år. Resultaten måste bli långtgående miljöförbättrande åtgärder från byggindustrin och nya krav hos beställare.
■ Certifieringarna har breddat sig och innefattar nu allt oftare även byggmaterial. För att nå de högsta nivåerna i certifieringssystemen, såsom Leed Platinum och Breeam Gold, behöver man förutom en låg energiförbrukning även ta med byggnadsmaterialen i beräkningen. I tillägg kommer fler och fler certifieringar med livscykelfokus, som till exempel Cradle-to-cradle, som sätter fokus på återvinning och återanvändning. Här kommer förnyade krav på att byggnads­material ska bestå av en del återanvänt material samt kunna återvinnas på arbetsplatsen.

Sammantaget tror vi att detta betyder att långsiktigheten får fler anhängare, av så väl ekonomiska skäl som miljöskäl. En rent ekonomisk kostnadskalkyl visar att byggnads­material som har en bevisad livslängd på endast 10–15 år inte är lönsamma över bygg­nadens livslängd. Lägg till detta en miljö- och/eller livscykelanalys och det är uppenbart att materialen behöver vara mer hållbara än så.

Den här utvecklingen gör att det går att vara optimistisk inför framtiden. I takt med att fler upptäcker att husets energiförbrukning inte är allt möter vi fler som vill att deras hus ska vara hållbara rakt igenom. Då blir det naturligt att fokusera på hur byggmaterialet kan bli mer miljövänligt.

Daniel Radomski, vd Buildsmart Group och ledamot i Byggnadsmaterialindustriernas miljöutskott.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News