Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Framtidens byggmaterial skapar värde"

”Bedömningen av en byggprodukt, exempelvis isoleringsmaterial, kan inte göras utan att man tar hänsyn till hur den används och bidrar till byggnadens totala hållbarhet.” Det skriver Mats Björs, vd Swedisol, i ett svar på Roland Ekstrands debattinlägg om framtidens byggmaterial.

Publicerad: 26 april 2016, 09:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Som en del av sin strategi EU 2020 för en smart, uthållig och inkluderande ekonomi, lanserade Europeiska kommissionen (2011) ”Ett resurseffektivt Europa”. Detta initiativ stöder övergången till en hållbar tillväxt via en resurseffektiv ekonomi med låga koldioxidutsläpp.

För att bidra till detta måste byggsektorn kunna göra rättvisande bedömningar över hela livscykeln av hur hållbara byggnader och de produkter som används för att uppföra dem är. Kunskap och resultat måste också användas och kommuniceras på ett korrekt och jämförbart sätt.

Läs mer: "Framtidens byggmaterial".

Hållbarhet vilar på tre grundläggande pelare: den sociala, den ekonomiska och den ekologiska. Den ekologiska pelaren framhålls ofta som den mest relevanta för hållbart byggande. Den sociala pelaren måste vara en integrerad del av hållbarhetsbedömningen av en byggnad. Ju bättre social hållbarhet en byggnad har, desto större är chansen att den kommer att användas under lång tid, vilket innebär en bättre resurseffektivitet.

Även den ekonomiska pelaren måste beaktas vid bedömningen av en byggnads hållbarhet. Ekonomiska bedömningar måste baseras på livscykelkostnader som balanserar design- och konstruktionskostnaderna med deras direkta och indirekta fördelar, såsom marknadsvärde, sänkta driftskostnader, arbetsplatsproduktivitet samt hälsa och säkerhet.

Det finns många bedömningssystem på marknaden. En del system för bedömning av byggnader börjar närma sig varandra och det sker även en anpassning till den europeiska standardiseringen i CEN/TC 350-standarderna.

Det behövs dock ytterligare harmonisering eftersom de många olika systemen skapar onödiga kostnader och även minskar hållbarhetsbedömningarnas trovärdighet. Bedömningen av en byggprodukt, exempelvis isoleringsmaterial, kan inte göras utan att man tar hänsyn till hur den används och bidrar till byggnadens totala hållbarhet.

Mats Björs, vd Swedisol

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News