Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Från stängd industri till levande stadsmiljö

Jag känner stort engagemang för hur vi utvecklar det gamla Gasverket med Ferdinand Bobergs vackra gasklockor. Att vi nu får tillfälle att utveckla Gasverket känns bra men det kommer att kräva att vi tillsammans hittar bra lösningar som samverkar med övrig bebyggelse och skapar en levande stadsmiljö, skriver Stockholms finansborgarråd Sten Nordin.

Publicerad: 27 Mars 2012, 15:17

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Miljöstadsdelen Norra Djurgårdsstaden är ett av Europas mest omfattande stadsutvecklingsområden. Förutom 10 000 nya bostäder och 30 000 nya arbetsplatser så ska områdets industrihistoriska byggnader fyllas med nya verksamheter. Norra Djurgårdsstaden har dessutom fördelen av att ha med sig lärdomarna från byggandet av Hammarby Sjöstad, något som alla kan dra nytta av.

Det är roligt att vi är mitt uppe i utvecklingen, och extra roligt att vi snart kommer att resultaten från byggherrarnas ambitioner att svara upp mot de höga miljökrav som Stockholms stad ställer på utveckling av området.

När vi bygger en ny stadsdel behöver vi tänka igenom alla aspekter av boendet, både när det gäller service och kommunikationer. Självklart är det i det sammanhanget extra viktigt att lyssna på vad stockholmarna efterfrågar. Vi vill förstås att området har nära till gröna ytor och att stadsdelen i sig byggs miljömässigt hållbart. Det är därför det är så viktigt att vi har en öppen dialog och ett gott samarbete med både boende, näringsliv och de som vill bygga i området.

Jag känner stort engagemang för hur vi utvecklar det gamla Gasverket med Ferdinand Bobergs vackra gasklockor. Att vi nu får tillfälle att utveckla Gasverket känns bra men det kommer att kräva att vi tillsammans hittar bra lösningar som samverkar med övrig bebyggelse och skapar en levande stadsmiljö. När staden nu återtar Gasverket vill vi därför ha hjälp från er i branschen, och bjuder in alla att lämna förslag på nya verksamheter som kan inrymmas i områdets gamla byggnader.

Min vision är att detta område erbjuder en spännande miljö med högklassig kulturscen, intressanta verksamheter och historiska vingslag, som utan tvekan är ett av Stockholms självklara besöksmål.

Utgångspunkten för omvandlingen av Gasverket från stängd industri till levande stadsmiljö är förstås att områdets arkitektoniska kvaliteter och kulturhistoriska värden tillvaratas. Det finns redan planer för fyra av områdets fem gasklockor samt ett par andra byggnader som är tänkta för bland annat skola, förskola, Stockholms Spårvägsmuseum och en kulturscen. Hur övriga 12 byggnader ska utvecklas ser jag fram emot branschens förslag på. De som är intresserade av att förvärva byggnader, nybyggnadsrätter eller bedriva verksamhet i Gasverket välkomnas att lämna in idéer fram till och med 30 juni.

Vi vill förstås att de industrihistoriska monumenten står kvar men det kommer också att finnas plats för nybyggnation. Huvudsaken är att det blir tillgängligt och öppet för alla. Man ska i framtiden kunna säga: ”Vi går och ser en opera på nya kulturscenen och avslutar med en god middag på Gasverket”.

Sten Nordin, finansborgarråd, Stockholm

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.