Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Frizoner – en del av en ny bostadspolitik"

"Vi föreslår att regeringen upprättar ett projekt med frizoner för bostadsbyggande. Låt bostadsrättsföreningar, byggentreprenörer, markägare med flera ansöka om undantag från delar av de nationella regelverken", föreslår Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 1 juli 2016, 08:49

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingPolitikbostadspolitik

Regeringen visar vilja att förbättra bostadsmarknaden och har nyligen aviserat 22 förslag till åtgärder, men det som krävs för en göra riktig skillnad är att lyfta blicken, ta ett djupt andetag och modernisera lagstiftningen.

De lagar som rör bostadsbyggande är till stor del upprättade efter den verklighet som rådde förra århundradet. Mycket har hänt sedan dess. Ett av regeringens åtgärdsförslag för ett ökat bostadsbyggande handlar om en temporär lagstiftning med tillåtelse att göra avsteg från delar av lagstiftningen. Det är ett förslag vi är nyfikna på och vill bidra med inspel till.

Frizoner för bostadsbyggande

Vi föreslår att regeringen upprättar ett projekt med frizoner för bostadsbyggande. Syftet är att få fram kreativa lösningar. Projekten följs upp med forskning och utvärderas under programtiden. Sedan kan man ta fasta på vilka delar i regelverken som kan moderniseras permanent.

Låt bostadsrättsföreningar, byggentreprenörer, markägare med flera ansöka om undantag från delar av de nationella regelverken. Ansökan kan gälla ny-, till- och ombyggnad av allt från ett enskilt hus till en hel stadsdel och kan omfatta allt från finansiering, hyressättningssystem, uthyrningsregler och boendestandard till arkitektur och energilösningar. Bara fantasin sätter gränser. En förutsättning är naturligtvis att berörd kommun godkänner ansökan.

Begränsar trots sitt goda syfte

Det finns många exempel på omoderna krav i lagstiftningen. Listan kan bli mycket lång.

Dagens system kring bostadsbyggande är uppbyggt på flera olika lagar som sträcker sig över många områden. Tyvärr ser vi att de, trots sitt goda syfte, begränsar möjligheten till nytänkande och även motverkar en effektiv kedja från idé till färdig bostad. Frizoner skulle kunna vara ett sätt att skapa den nya bostadspolitik vi behöver.

Ola Månsson, vd  Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.