Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Ge alla samma möjlighet att tjäna in på energin"

Riksdagen antog 2014 lagen om energimätning att börja gälla från 1 juni 2016 men regeringen har ännu inte gett besked om den ska påverka fastighetsbranschen, konstaterar Fredrik von Platen. Han föreslår att de boende ska bekosta insatser för individuell mätning men också få vinsterna av lägre förbrukning.

Publicerad: 19 april 2016, 13:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

energieffektivisering

Halva Sveriges befolkning bor i flerbostadshus och andelen kommer att öka med urbaniseringen och den kraftiga ökningen av antalet medborgare i Sverige. Boverket bedömer att Sverige behöver bygga 700 000 ”energismarta” bostäder till 2025, där huvuddelen kommer att vara flerbostadshus. Låt oss inte missa chansen att bli energismarta konsumenter.

Småhusboende betalar individuellt för sin energikonsumtion. Men i flerbostadshus är det tvärtom – endast cirka 5 procent av flerbostadshusen är försedda med individuell mätning. Värmen och tappvarmvattnet betalas istället via hyran eller årsavgiften. Oavsett den enskilda hyresgästens energianvändning i bostaden betalas samma avgift, och i bostadsrätten betalar man snittförbrukningen för alla i samma förening.

Resultat i Danmark

Effektiv energianvändning och klimatarbete handlar dels om välbyggda hus och genomtänkta energisystem, dels om användarnas beteende. Boverket har studerat erfarenheter kring energimätning från Sverige och Tyskland, som visar att beteendet påverkar 10–20 procent av förbrukningen. Flera svenska bostadsbolag som tillämpar sådan visar liknande siffror. I Danmark, som har energimätning, används 15 000 liter varmvatten årligen per person i flerbostadshus. I Sverige är samma siffra 26 000 liter per år.

Särskilt äldre kan genom försiktigt uppträdande i sin bostad och på grund av lägre inkomstnivåer se till att spara 100-lappar överallt det går. Ett seniorhushåll består av en eller två personer. Det kan ske genom att inte slösa med varmvatten och vädra ansvarsfullt. Seniorer glömmer sällan ett fönster på glänt eller sover för öppet fönster, de duschar inte halvtimmar i taget och diskar inte under rinnande varmvatten för jämnan.

Utesluter halva befolkningen

Beteende handlar även om hur de boende hanterar inglasade balkonger, som är vanligare i flerbostadshusen och där ständigt öppna balkongdörrar kraftigt ökar förbrukningen av värme. Beteende handlar även om hur man agerar vid semesterresor och dubbelboende. De dåligt isolerade inglasade balkongerna är sannolikt ett av skälen till att energianvändningen inte sjunker i det svenska flerbostadshusbeståndet.

Det en viktig konsumentfråga är att vinsten av ett energihushållande beteende ska tillfalla de boende. Men utan egen individuell mätning av värme och tappvarmvatten utesluter vi halva Sveriges befolkning från denna möjlighet.

Sverige undertecknade år 2012 EU:s energieffektiviseringsdirektiv som bland annat ställer krav på att individuell mätning av tappvarmvatten och värme införs i nya och befintliga byggnader. EU har fastställt en viktig princip att potentiellt spara minst 10 procent och att belöna positivt beteende. Under 2014 beslöt riksdagen om lagen om energimätning som börjar gälla från 1 juni 2016, men regeringen har inte gett några besked om den ska påverka fastighetsbranschen.

Fel utgångspunkt

Boverket har gjort en studie som felaktigt utgått från att införandet av energimätning ska bekostas av fastighetsägarna, och därmed har många av dessa samt fjärrvärmebranschen valt att försöka stoppa lagen. Men avgiften för mätning, som handlar om smärre belopp, ska de boende stå för. Sverige är i ett läge där vi ska bygga rekordmånga nya bostäder – denna lag måste därför genomföras enligt EU:s direktiv.

Ansvariga politiker: ställ högre energikrav på nybyggen, gör byggnaderna till energiproducenter och gör det möjligt för kloka konsumenter att bidra på ett positivt sätt och samtidigt spara pengar. Det räcker inte att vi ska bygga energismarta hus. Bostadskonsumenten måste också hjälpas på traven att bli smarta energianvändare.

Fredrik von Platen, Bostadssakkunnig SPF Seniorerna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

energieffektivisering

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News