Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag06.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Ge dig själv en rättvis start på BIM"

Det är ofta för stort CAD-fokus på BIM, vilket gör att helheten missas. För att implementera ett BIM-verktyg måste företaget eller organisationen ändra sitt arbetssätt så att det passar BIM, skriver Mats Knutsson, som arbetar med BIM på Graphisoft Sverige.

Publicerad: 9 Augusti 2010, 14:22


BIM, building information modeling, har blivit ett hett trendord i byggbranschen. BIM kan sägas vara ett samlingsbegrepp över en kombination av process och teknik, och ses av byggbranschen som en möjlighet för att effektivisera byggprocessen.

Processer och verktyg tillsammans med rätt helhetsfokus och rätt personer har stora möjligheter att realisera mycket av det som BIM lovar.

BIM är ett strategiskt beslut och innebär förändrade arbetsprocesser vilket man måste vara beredd på. Många har extrema förväntningar på BIM. Kunskapen och insikten har dock generellt inte hunnit med.

Metoden kan betraktas i en kortsiktig och en strategisk del. I den kortsiktiga delen (mer CAD-fokus) används BIM-verktyget som bulkverktyg för att effektivisera den traditionella projekteringen internt på ett kontor samt göra vissa enklare informationsutväxlingar med andra parter i projektet.

I det strategiska perspektivet (mer BIM-fokus) jobbar de olika disciplinerna modellbaserat tillsammans med öppna filformat. Omfattningen varierar men utvecklingen pekar entydigt mot ett mer integrerat BIM-användande.

BIM kräver kunskap om både management och teknik. Införandet av BIM är oftast ett beslut av management medan hantverket till en stor del utförs av projekteringsledet. Här blir det ofta en krock mellan olika förväntningar och resurs- och ansvarsfördelning. Teoretisk funktion är intressant men vardagspraktiken skall vara dimensionerande.

BIM-verktyget bör utvärderas i den mogna fasen. Hur projekterarna utvecklas i BIM kan ses som en kurva: Från upptäckarstadiets wow-känsla till en gradvis ökande insikt och mognad. Det är i den mogna fasen BIM gör störst nytta och det är här användarna märker om tekniken och implementeringen är effektiv.

Dock sker de flesta "utvärderingar" i upptäckarstadiet på grund av resursbrist både vad gäller personal och pengar. Det tar tid att komma till det mogna stadiet, många väljer därför istället den enkla vägen och utvärderar mest på detaljer och inte på helheten.

Det är avgörande att den eller de som utvärderar har kompetens att se helheten. Den mest lämpade personen att utvärdera BIM-verktyg har en mycket gedigen projekteringsbakgrund samt god kunskap om hela processen och kan se vad som är viktigt för helheten.

Oftast är denna person en nyckelperson och får helt enkelt inte tiden att göra utvärderingen som istället ofta görs av yngre cad-projektörer som är lättare att "avvara" för dylika ändamål, men kanske inte har samma helhetssyn.

Utgå inte från att BIM är en svartvit lösning och tro inte att bara det går att modellera i 3D så är det BIM. Det finns lika många olika nyanser av BIM som det finns discipliner i byggbranschen.

BIM-verktygen skiljer sig mycket åt och den relevanta frågeställningen bör vara HUR systemen fungerar och inte ATT det fungerar. Analogin med bilköparen är enkel. Ingen ifrågasätter om bilen fungerar; man tittar istället på pris, säkerhet, design, komfort, förbrukning och så vidare.

Många missar här riktigt grovt. Det är typiskt i början av en teknikutveckling och har lett till att många har en negativ syn på BIM: "v i har prövat BIM och det var för dyrt, det är ingen som vill betala för merkostnaden för 3D".

De allra flesta skulle ha en annan syn på BIM om de hade gjort lite grundläggande research. Mjukvaruleverantörer bidrar till hajpen kring BIM, vilket har medfört att förväntningarna överträffar vad tekniken kan leverera i praktiken.

Branschens inbyggda tröghet och ovilja till förändringar är också en faktor som gör utvecklingen långsammare. Det är enkelt att teoretiskt visa vilka fördelar BIM borde ge, men mycket svårare att realisera dem. I dag är vi i krypstadiet och BIM kommer att utvecklas mycket framöver.

Sammanfattningsvis: Se över din verksamhet för att hitta ditt behov. Identifiera nyckelpersoner för kravställning och utvärdering. Ledningen ska vara till hundra procent engagerad (med andra ord är det ingen cad-fråga). Glöm inte vardagsprojekteringen. BIM är ett strategiskt beslut och innebär förändrade arbetsprocesser och det måste man vara beredd på. Ha inte för stora förväntningar. Ta den tid du behöver.

Mats Knutsson, arbetar med BIM på Graphisoft Sverige

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.