Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Gröna hus handlar om mer än energi

I tanken är byggbranschen framåtsträvande, långsiktig och grön, men i handling är vi kortsiktiga och konservativa skriver Daniel Radomski, affärsområdeschef, Eurotak, leverantör av Derbigum i Sverige.

Publicerad: 15 februari 2012, 16:28

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


När byggherrar eller byggare ska bygga miljövänligt blir resultatet oftast en energisnål byggnad. Denna energisnålhet innebär att en miljösatsning också ofta är lönsam för framtida brukare. Samtidigt missar man i de flesta fall andra potentiellt lönsamma miljösatsningar. Det beror tyvärr på att branschen är konservativ och har för många och spretiga miljöcertifieringar och standarder som inte ger tillräckligt tydliga riktlinjer om vad som är “grönt”.

Kan verkligen energibesparingar räcka för att säga att man bygger grönt? Räcker det om man lägger till “miljövänliga byggprocesser”? Eller krävs det också “grönt” byggmaterial?

Som leverantör av miljövänligt takmaterial så har jag en bra bild av hur det ser ut i flera led. Sanningen är att även om vi visar att miljövänliga produkter sparar pengar så stirras det nästan enbart på inköpspriset. Om investeringen kräver tio snarare än fem år så blir det helt plötsligt mindre viktigt att vara miljövänlig. De färdiga byggnaderna kommer att stå länge och därför borde mer långsiktighet vara rätt perspektiv, speciell om vi talar om grönt byggande.

I dag finns det en uppsjö av miljövänliga byggmaterial på marknaden. Material som både är beprövade och bevisat kostnadseffektiva. Vita takmaterial kombinerar exempelvis lång livslängd med att spara energi genom att ytskiktet reflekterar bort solvärmen.

Ett annat intressant exempel är cellarmering, armering gjord av hälften så mycket stål men med samma hållbarhet som vanlig armering. Det råder med andra ord ingen brist på miljövänliga byggmaterial som även sparar pengar.

Det i dag största problemet handlar i stället om traditioner. I tanken är byggbranschen framåtsträvande, långsiktig och grön, men i handling är vi kortsiktiga och konservativa. Byggbranschen använder de material man känner till och kan hantera. Beställare som inte ber om något specifikt får det gamla vanliga, även i byggen som hårdprofileras som gröna. De miljöstandarder som i dag finns på marknaden är helt enkelt inte tillräckligt omfattande och etablerade för att kunna påverka detta beteende.

Byggherrarna och byggarna behöver nu bestämma sig. Om de med någon slags trovärdighet ska fortsätta hävda att de bygger miljövänligt så räcker det inte att bygga så energisnålt att det betalar sig själv på ett par år. Det måste också finnas ett mer långsiktigt tänkande. Det är nog orealistiskt att kräva att byggföretag ska rädda klimatet, men åtminstone borde fler kunna tänka och arbeta långsiktigt – speciellt när det även innebär en ökad lönsamhet.

Daniel Radomski

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.