Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Hållbar renovering kräver ekonomiska incitament och stabila regelverk"

För att uppnå de nationella energi- och klimatmålen krävs ekonomiska incitament för fastighetsägarna, kompetent arbetskraft och evakueringsbostäder, enligt Bo Antoni, vd för Sveriges Byggindustrier.

Publicerad: 8 september 2010, 09:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Riksdagen beslutade 2009 om nationella energi- och klimatmål. Bland annat ska energianvändningen i den svenska bebyggelsen 2050 ha halverats jämfört med 1995. Ett delmål är att minska energianvändningen med 20 procent till 2020. För att nå målet halverad energianvändning senast 2050 måste vi redan nu sikta på att halvera energianvändningen i den befintliga bebyggelsen när vi renoverar.

Flerbostadshus står för 1/3 av energianvändningen. Sveriges Byggindustrier har gjort en analys av vilka konsekvenser de nationella energimålen får för flerbostadshusen.

För flerbostadshusen medför målen att energianvändningen ska halveras i
700 000 lägenheter fram till 2020. Kostnaden för nödvändig renovering och energieffektivisering beräknar Sveriges Byggindustrier till minst 350 miljarder kronor. Det motsvarar byggande av 15 Öresundsbroar de närmaste 10 åren.

Det krävs 300 000 årsarbeten om delmålet till 2020 ska klaras i flerbostadshusens andel av energieffektiviseringsmålet. Utslaget på tio år rör det sig 30 000 nya jobb i byggbranschen.

Den begynnande konjunkturuppgången visar redan på viss arbetskraftsbrist. En del av den långsiktiga lösningen på arbetskraftsförsörjningen kan finnas bland dem som i dag har svårt att komma in på arbetsmarknaden.

Den omfattande renovering som måste genomföras i flerfamiljshusen kräver att husen evakueras innan arbetet kan påbörjas. Ombyggnad av 700 000 lägenheter medför att en befolkning motsvarande den i Stockholm, Göteborg och Malmö någon gång under tioårsperioden ska flytta till en tillfällig bostad.

Sett mot vad som krävs för att nå energimålen har väldigt lite gjorts. Förklaringen är enkel, det saknas både långsiktiga regelverk och ekonomiska incitament för fastighetsägarna att göra de investeringar som krävs för hållbar fastighetsutveckling.

De hinder som ligger i vägen för att energieffektiviseringen ska komma i gång i stor skala måste undanröjas om vi ska nå energimålen.

Sveriges Byggindustrier ser tre stora hinder:
• Brist på ekonomiska incitament för fastighetsägare
• Brist på kompetent arbetskraft
• Brist på evakueringsbostäder

För att nå de nationella energimålen måste småhus och alla former av lokaler bidra med lika stor energibesparing i de 2/3 av energianvändningen som dessa står för. Med en grov uppskattning innebär detta årliga investeringar på 50 miljarder kronor och ytterligare 50 000 nya jobb.

Nu är det dags att genomföra det riksdagen beslutat.

Hållbar renovering av det svenska fastighetsbeståndet är en stor utmaning. Byggbranschen måste säkerställa att resurser finns för genomförandet. Den största utmaningen är att attrahera tillräckligt många nya medarbetare av alla kategorier till branschen.

Förutsättningen för att den hållbara renoveringen ska komma igång är att staten lägger fast långsiktiga stabila regelverk som gör att det blir lönsamt för fastighetsägarna att sträva mot hållbar fastighetsförvaltning.

Bo Antoni, vd, Sveriges Byggindustrier

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.