Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Hälsovådliga utsläpp från 51 000 mils bilkörning skulle lätt kunna eliminieras"

Betongpannor med en beläggning av titanoxid skulle kunna sänka de hälsofarliga luftföroreningarna i storstäderna. En yta om 6 000 kvadratmeter skulle kunna sänka utsläppen av kväveoxider motsvarande 51 000 mils bilkörning varje år. Men politikerna säger nej, skriver Björn Lundqvist, Profile A/S Sverige.

Publicerad: 18 november 2010, 14:51

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Enligt Malmö stads miljöförvaltnings miljöredovisning för 2008 förkortas Malmöbornas liv med nästan ett år på grund av föroreningarna i luften som främst beror på avgasutsläppen från bilar. Största boven i detta drama är kväveoxiderna som är hälsofarliga att inandas, bland annat genom att de irriterar luftvägarna. Dessutom bidrar kväveoxiderna till bildandet av marknära ozon.

Eftersom det trots alla trängselavgifter och andra insatser för att begränsa biltrafiken ännu inte synes bli bättre i storstäderna måste något göras.

Ett sätt att minska halten av kväveoxider i luften skulle kunna vara att belägga taken i städerna med betongtakpannor som innehåller titandioxid. Denna oxid utlöser vid solljus eller UV-strålning genom molnen en fotokatalytisk process som omvandlar kväveoxiderna, när de kommer i kontakt med titandioxidytan på pannan, till harmlösa nitrat som spolas bort med nästa regn utan att riskera övergödning. Endast 3,22 milligram nitrat per liter vatten från taket bildas. Gränsen för vårt dricksvatten ligger på 20 mg/liter.

Alltså nästan ett Columbi ägg kan man tycka! Men icke! Vad sker politiskt?

Jo, i Stockholm ställde vice ordförande Åsa Romson (MP) faktiskt följande fråga i Miljö-och hälsoskyddsnämnden: "Minska kväveoxiderna lokalt - en möjlig strategi tills minskade utsläpp blir möjliga?" Detta var 15 oktober 2009.

Tjänstemanna-svaret: "Miljöförvaltningen anser att det är för tidigt att ta fram en strategi för att minska kväveoxiderna med hjälp av byggmaterial". (Dnr 2009-012062-213).

Detta trots att det finns dokumenterat att till exempel ett tak på ett kvarter om cirka 6 000 kvadratmeter eliminerar kväveoxider som motsvarar 51 000 mils bilkörning årligen, enligt gällande förordning för motorer EURO 4. Villatak på 200 kvadratmeter eliminerar kväveoxider från 1700 mils bilkörning varje år.

Politiker(Åsa Romson undantagen) och förvaltningar som annars brukar vara ytterst snabba och mottagliga för argument och metoder som kan förbättra vår luftkvalitet synes nu sova vidare i en sorts Törnrosa-sömn vad beträffar nyttan av titandioxid i byggnadsmaterial, samtidigt som man beviljar bidrag från staten för att till exempel energieffektivisera villor och hus genom tilläggsisoleringar och fönsterbyten med mera.

När kommer bidragen för att använda byggnadsmaterial, bland annat takpannor i betong, för att minska luftföroreningarna(kväveoxiderna) och förbättra vår miljö?

Kanske dags att beställa ett Wake-up call till valåret 2014 för våra politiker?

Björn Lundqvist, Profile A/S Sverige

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.