Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag16.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Halverad byggkostnad skulle sänka hyran med endast 6 procent"

Byggkostnaderna pekas ofta ut som förklaringen till varför det inte byggs tillräckligt mycket. Det är fel. En ny rapport från Sveriges Byggindustrier visar att svenska byggkostnader ligger på samma relativa kostnadsnivå som andra varor och tjänster, jämfört med genomsnittet i EU. Förklaringen måste sökas på annat håll, anser BI.

Publicerad: 4 Oktober 2016, 05:03

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Riktigt är att det i absoluta tal kostar mer att bygga ett hus i Sverige än i många andra länder. Men förklaringen är inte dålig konkurrens eller ineffektivitet hos byggföretagen. De svenska byggkostnaderna speglar ett generellt högt kostnadsläge i Sverige.

Enligt Eurostats pris­nivåindex (PLI) skiljer sig nämligen svenska byggkostnader vid en europeisk jämförelse inte från andra varor och tjänster. Sverige ligger nära toppen av Europas länder för de allra flesta kategorier såsom mat, sjukvård eller utbildning. Man får helt enkelt betala mer för både bostäder och bröd i Sverige.

Hög lönenivå

En alternativ internationell jämförelse får vi genom att utgå från byggkostnaderna i förhållande till de totala produktionskostnaderna. Genom att därefter jämföra statistik över skillnader i löne-, material- och transport/maskinkostnader kan man se hur stora skillnaderna borde vara mellan byggkostnader i Sverige och EU i genomsnitt.

Enligt en sådan jämförelse bör svenska kostnader ligga 56 procent högre än i övriga EU för att nå samma lönsamhet. Skälet är framför allt det högre svenska kostnadsläget för material- och lönekostnader. Den svenska lönenivån ligger exempelvis 28 procent över EU-genomsnittet.

Tankeexperiment

De svenska byggkostnaderna utmärker sig alltså inte jämfört med andra varor och tjänster, sett ur en europeisk jämförelse. För att få en uppfattning om byggkostnadens betydelse för bostadskonsumentens plånbok kan vi genomföra ett tankeexperiment. Vi får då för en kort stund bortse ifrån att hyror i Sverige inte är kostnadsbaserade utan bestäms utifrån bruksvärdet.

Vad skulle hända om vi halverade byggkostnaderna? Merparten av månadshyran gå till att täcka kostnader för drift- och underhåll, uppvärmning, sophantering, administration och liknande. Ungefär en fjärdedel går till att täcka kapitalkostnaden för själva bostaden. Av denna fjärdedel består ungefär hälften av byggkostnader (den andra hälften utgör kostnader för mark och moms med mera.)

För en nybyggd trerumslägenhet med en hyra på 9 500 kronor i månaden skulle halverade byggkostnader därmed leda till att hyran sänks med endast 6 procent till 8 900 kronor månaden.

Vill vi sänka kraven?

Naturligtvis är det önskvärt med lägre priser på nya hus för svenska bostadskonsumenter. Det tycks dock vara så att priserna i stor utsträckning förklaras av höga löner och faktorer som har med vår levnadsstandard att göra. Den insikten kan hjälpa oss i jakten på faktorer som driver kostnader och pressar upp priserna. Lönekostnaderna bestäms dels av kollektivavtalens utformning, dels av politiskt beslutade skatter, sociala avgifter etc.

Demokratiskt fattade beslut påverkar i allra högsta grad de kostnader som kan hänföras till vår relativt höga levnadsstandard. Det handlar om alltifrån bullernormer och krav på energiprestanda till omfattande tillgänglighetskrav som ställs i lagstiftningen i syfte att uppnå lika rättigheter för alla individer. Om denna typ av kostnader ska kunna sänkas måste vi alltså gemensamt fatta medvetna beslut om att sänka kraven. Vill vi det?

Relaterade artiklar

Ny rapport ska styra om debatten

Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier, och Fredrik Isaksson, chefekonom Sveriges Byggindustrier

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.