Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hård debatt om NKS

Publicerad: 21 maj 2010, 08:34

Politisk strid kring upphandlingen av storsjukhuset.


Kritiken mot upphandlingen av bygget av Nya Karolinska Solna har varit kraftig. Uppdraget gick till den enda anbudsgivaren, Skanska.

Trots det hävdar ledningen i Stockholms läns landsting att upphandlingen skett under konkurrens. Nu kräver oppositionen att upphandlingen görs om.

När byggjätten Skanska fick uppdraget att bygga Nya Karolinska Solna, NKS, tog man hem sitt hittills största byggprojekt. Totalentreprenaden uppgår till 14,5 miljarder kronor. Men Stockholms läns landsting, SLL, kommer sammanlagt att betala 60 miljarder för hela NKS-projektet under de 30 år som kontraktet löper, eftersom det ingår kostnader även för att driva och underhålla det nya sjukhuset.
För att bemöta kritiken och förklara hur upphandlingen gått till kallade SLL till informationsmöte den 20 maj.

Erik Gjötterberg har varit landstingets projektledare för upphandlingen. Han redogjorde för OPS-upplägget och hävdade att hela risken bärs av projektbolaget Swedish Hospital Partners, som kommer att ägas av Skanska och brittiska Innisfree. För det kommer ägarna av projektbolaget att få en avkastning, vars storlek är sekretessbelagd.

Avkastningen är bland annat beroende av projektbolagets lånekostnader, upphandlingar som ännu inte har slutförts. Bland långivarna finns Europeiska Investeringsbanken, Nordiska Investeringsbanken, Svensk Exportkredit samt affärsbankerna. Och eftersom det är projektbolaget som lånar blir räntan högre än om landstinget självt hade lånat.

I det ursprungliga förslaget till upphandling fanns ett krav på att tre-fem anbudsgivare skulle finnas med, för att säkerställa en tillräcklig konkurrens. Detta krav fanns också med i underlaget när landstingsfullmäktige beslutade att genomföra upphandlingen. Men när bara en intressent, Skanska, dök upp gick landstingets ledning emot sitt eget beslut.

– Det har ändå varit en öppen upphandling där vi har full insyn i Skanskas kostnader. Vi har haft möjlighet att göra marknadsavstämningar och benchmarkat, därför menar vi att upphandlingen trots allt har genomförts under konkurrens, sa Erik Gjötterberg..

Under upphandlingen har SLL konsulterat den brittiske experten Paul da Rita från revisionsbyrån PriceWaterhouseCoopers, som deltagit i ett stort antal OPS-upphandlingar i Storbritannien. Han anser att en upphandling av den här storleken bör utformas så att konkurrens möjliggörs och fler anbudsgivare deltar.

– Men jag har även varit med om upphandlingar där det bara kommit in ett enda anbud, sa Paul da Rita.

Han pekade bland annat på svårigheten att få finansiering efter finanskraschen som en av anledningarna till det svaga utländska intresset för att delta i upphandlingen.

– Tre till fem anbud är idealiskt, men i dag är tre mer realistiskt med tanke på läget på finansmarknaderna, sa han.

Kritiken mot hur upphandlingen gick till har varit massiv både i pressen och från den rödgröna oppositionen i SLL, som hävdar att bygget kommer att bli betydligt dyrare än vad majoriteten redovisat. Nu kräver Socialdemokraterna i Stockholms läns landsting att beslutet rivs upp och upphandlingen görs om.

NYA KAROLINSKA
Nya karolinska sjukhuset, NKS, är är Sveriges första sjukhus som byggs som ett OPS-projekt. OPS står för offentlig-privat samverkan.

Skanska har, i konsortium med brittiska investeringsfonden Innisfree, fått uppdraget att utveckla och bygga det nya sjukhuset.

Skanska och Innisfree var ende anbudsgivare.

NKS är Skanskas största projekt hittills. Skanska och Innisfree kommer att ansvara för finansiering, konstruktion, byggande samt drift och underhåll av det nya sjukhuset fram till år 2040.

Byggarbetena startar i sommar och sjukhuset ska stå klart i december 2015.

Annika Rosell - annika.rosell@editormdeia.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News