Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Hellre fler passiva hus än en passiv regering"

Det osäkra situationen på bostadsmarknaden löses inte av generella statsstöd och subventioner, skriver Ola Johansson (C). I stället vill han se en blocköverskridande överenskommelse vad gäller beskattningen för att köpa, äga och sälja sin bostad där även friare hyressättning i förhållande till bostadens marknadsvärde ingår.

Publicerad: 14 oktober 2015, 08:04

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

bostadsutvecklingNNENollenergihus

Det blir svårare för allt fler att ta sig in på bostadsmarknaden. Hyresrätterna är för få och de kraftigt stigande bostadspriserna gör att det är näst intill omöjligt att köpa sin första bostad utan hjälp med finansiering. Den överhettade bostadsmarknaden med höga trösklar skapar oro och osäkerhet hos många.

Generella statsstöd och subventioner är inte lösningen. Snarare leder det till ineffektivitet i byggandet som driver på kostnadsökningen.

Oklarhet kring stödens storlek, utformning och framtid gör byggbranschen och fastighetsägarkåren skeptisk. I samma ögonblick som regeringen lade fram sin budget minskades storleken på investeringsstödet från 3,2 till 2,2 miljarder, när ett obefogat planstöd till kommunerna skulle finansieras.

”Det allvarligaste sveket”

Det allvarligaste sveket mot byggföretagen är minskningen av ROT-avdraget. När vita jobb åter blir svarta, när renoveringar och utbyggnader av egnahem stryks från företagens orderböcker, minskar kapaciteten och kunnandet med över 8000 arbetstillfällen. Branschen behöver fler nyutbildade unga men med högre anställningskostnader arbetsgivaravgifter för unga och minskad efterfrågan riskerar man att förlora dem till andra yrken.

Även om det vore befogat att fortsätta kritisera regeringens felaktiga vägval och Mehmet Kaplans misslyckande, tänker jag istället fokusera på lyfta frambeskriva vad Centerpartiet vill göra för att bygga fler bostäder och därigenom minska risken för den bostadsbubbla många varnat för.

Vi vill se en bred och blocköverskridande överenskommelse vad gäller beskattningen av att köpa, äga och sälja sin bostad, i sådana diskussioner bör det också ingå att på sikt och i takt med att tillgången ökar, anpassa hyresnivåer till bostäders marknadsvärde genom att successivt införa en friare hyressättning.

Bosparande för unga

Med ett bosparande som är anpassat för unga och sänkt reavinstskatt vid försäljning ökar ungas möjlighet att tidigt inleda en bostadskarriär då flyttkedjor uppstår. Det behövs också fler bostäder anpassade för de äldre som lämnar sina hus. Vi menar det kan vara ett samhällsansvar att stödja en sådan utveckling.

Enklare planbeslut och kortare planeringstider, där kommunernas möjlighet att själva bestämma när en detaljplan behövs och var ett strandskydd ska gälla, stärker kommunernas roll och ansvar för att få fram de bostäder som efterfrågas. Vi vill också utreda hur privata planinitiativ kan föras fram till beslut för att öka takten i bostadsbyggandet och främja kostnads- och klimateffektiva byggmetoder.

Hellre fler passiva hus än en passiv och handlingsförlamad regering! Nära-noll definitionen måste leva upp till sitt namn och präglas av skarpa utmanande nationella energikrav. Centerpartiets närodlade bostadspolitik ser inte enbart till storstädernas behov utan också till möjligheterna att med Sverigebygget och kombinerade investeringar i bostäder, bredband och infrastruktur, utveckla hela landet.

Ola Johansson (C), Kungsbacka, Ledamot i Riksdagens civilutskott  och Bostadspolitisk talesperson.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News