Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Hemligheter i vår innemiljö påverkar din hälsa

Är du medveten om att du varje dag får i dig en ordentlig dos av kemikalier i en häftig cocktail som påverkar dig och din kropp? Är du medveten om att du deltar i ett fullskaligt försöksprojekt där hela mänskligheten används som försökskaniner? Och att det absolut inte är frivilligt att delta. Till och med i Arktis har man hittat hälsoskadliga kemikalier i isbjörnar, poängterar debattskribenterna.

Publicerad: 19 februari 2013, 14:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi omges ständigt av kemikalier och vi upplever dagligen deras positiva effekter. Det blir rent, snyggt, luktar gott och de gör vår vardag lite lättare. De finns bland annat i byggmaterial och många andra produkter. Som vuxen människa kan du kanske klara en hel del av denna exponering utan direkta skador. Men vad händer när små barn och foster exponeras 24 timmar om dygnet sju dagar i veckan? Det skrämmande svaret är – vi vet inte.

Men det finns många vetenskapliga studier som tyder på att denna kemikalieexponering kan påverka hälsan negativt när foster, små barn och ungdomar i puberteten utsätts.

Vi kan också ställa oss frågan: Vad händer med vår hälsa när vi i dag bygger allt mer välisolerade hus och använder stora mängder material med oklar påverkan på vår hälsa? Leder våra superisolerade moderna passivhus till sämre inomhusklimat och till att mögel och andra pålagringar börjar växa?

Detta tillsammans med att moderna isoleringsmaterial ofta saknar hygroskopiska egenskaper, det vill säga förmåga att ta upp och transortera bort fukt, leder till att övrigt material i klimatskärmen utsätts för hög fuktexponering. Det ger grogrund för mikrobiell påväxt; exempelvis mögel som påverkar människans hälsa negativt och dessutom kan innebära sämre kvalitet på själva byggnaden.

Förutom fuktproblem kan energibesparing även ge försämrad luftkvalitet i exempelvis skolor och förskolor där ventilationen stängs av nattetid och helger.

Hur ska vi göra för att undvika onödig exponering av kemikalier och mikrober? Att förbjuda alla farliga kemikalier och tillsatser i vår vardag är orealistiskt, däremot kan vi kräva en noggrann redovisning av det kemiska innehållet i byggmaterial och produkter samt dess effekter på miljö och hälsa.

Det går alldeles utmärkt att bygga täta och välisolerade hus utan att bygga in onödiga risker. Detta genom att använda beprövade metoder och giftfria material med hygroskopiska egenskaper.

Vi vill att myndigheter sammanställer den kunskap som finns och tar fram tydliga riktlinjer så att åtgärder för energihushållning inte vidtas på bekostnad av inomhusmiljön och hälsan. Branschen måste ta sitt ansvar för tidigare misstag och undvika att nya misstag begås.

Vi vill också att de som bygger och förvaltar fastigheter tillsammans med politiker och myndigheter bidrar till att få fram tydligare innehållsdeklarationer för kemikalier i byggmaterial och produkter samt deras effekter.

Utfasning från marknaden av farliga eller misstänkt farliga kemikalier bör förenklas och påskyndas.

Andra länder i EU har strängare lagkrav när det gäller användning av kemikalier i byggmaterial. Vi anser att även Sverige bör skärpa sin lagstiftning i motsvarande grad.

Björn Ohlén, ordförande Byggnadsvårdsföreningen, Bengt Adolfi, styrelseledamot Bygg- nadsvårdsföreningen, Ingalill Bjöörn, förbunds-ordförande Astma- och Allergiförbundet, Marie-Louise Luther, ombudsman inomhusmiljö Astma- och Allergiförbundet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News