Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Hög tid att bli ansvarstagande samhällsbyggare på riktigt"

Jessica Löfström, vd Expanderamera, Johan Lindholm, ordförande Byggnads och Leif Nysmed, riksdagsledamot (S) civilutskottet hoppas att fler företag följer i Veidekkes spår och inför begränsningar av UE-kedjorna. "Vi vill att branschen tar ansvar för sund konkurrens på det sätt som Veidekke gör", skriver de.

Publicerad: 15 juni 2016, 11:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Vi läste med glädje om Veidekkes initiativ att begränsa UE-leden på sina arbetsplatser. Vi ser detta som ett effektivt och bra sätt att bidra till en sundare byggbransch.

Vi häpnar över den kommentar som Mats Åkerlind gör för Sveriges Byggindustriers räkning. Som branschorganisation i en bransch där det ständigt kommer fram gömda lik längst bak i leverantörsleden borde man hylla varje frivilligt initiativ att försöka rensa i skumrasket.

Lagstiftning bör välkomnas

Mats Åkerlind menar att initiativet kan ge lagstiftare en fingervisning om ny lagstiftning – vi undrar varför detta ses som negativt? Om byggbranschen inte utan lagstiftning lyckas komma till rätta med svartarbete och osund konkurrens bör lagstiftning välkomnas. Den som har en ren bakgård och är sund behöver inte oroa sig för lagstiftning med eventuella repressalier framförallt ekonomiska.

Vi upplever att det i dag är många byggföretag som är rädda för denna typ av lagstiftning men återigen – den som sköter sig har inget att oroa sig för.

Att kritisera det som Veidekke gör signalerar en ovilja att göra det som andra branscher redan gjort. H & M verkar exempelvis frivilligt för att ta aktivt ansvar genom hela värdekedjan ända ned till råvara. Som ett led i detta engagerar sig H & M i bomullsodlingen och i lönesättningen hos underleverantörer i utvecklingsländer. Tänk om deras branschorganisation skulle kritisera det?

Avgörande steg på vägen

Mats Åkerlind och Sveriges Byggindustrier menar att problemet med en lagstiftning kring begränsningar av UE-kedjan är att det inte skulle vara bra för konkurrensen. Vi vill att branschen tar ansvar för sund konkurrens på det sätt som Veidekke gör – om detta inte fungerar kan en konsekvens bli lagstiftning på området.

Vi upplever att man känner hot från utländska stora aktörer och istället för att få dessa att följa lagar, regler samt kollektivavtal och konkurrera på lika villkor som inhemska företag hoppas kunna vidmakthålla en situation med långa underentreprenörskedjor och lägre priser än vad som är realistiskt.

Vi hoppas att fler företag följer i Veidekkes spår och inför liknande begränsningar av UE-kedjorna. Vår önskan är att byggbranschen ska bli en förebildsbransch där de främsta talangerna vill arbeta. För att bli detta krävs att man på riktigt är sunda samhällsbyggare och ett avgörande steg på vägen är att komma tillrätta med problemen med svartarbete och osund konkurrens.

Relaterade artiklar

”BI jobbar aktivt för schysta villkor och sund konkurrens"

Jessica Löfström, vd Expanderamera, Johan Lindholm, ordförande Byggnads och Leif Nysmed, riksdagsledamot (S) civilutskottet

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News