Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Högisolerande glasull har stora fördelar"

En möjlighet att, med begränsade ekonomiska insatser, kunna effektivisera värmeisoleringsfunktionen i ytterväggar verkar inte utnyttjas något vidare. Det handlar om att använda de bästa varianterna av den vanligaste isolerprodukten för ytterväggar i dag – glasull. Det skriver Johnny Kronvall, professor emeritus i byggteknik.

Publicerad: 9 februari 2016, 15:44

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Mineralull är ett samlingsnamn för två typer av fibrösa värmeisoleringsmaterial: stenull respektive glasull. Båda tillverkas av smält mineraliskt material i en process som genererar tunna fibrer (trådar) i ett specifikt mönster. Sättet att framställa fibrerna från den smälta massan skiljer sig åt mellan stenull och glasull och det gör att de värmeisolerande egenskaperna också blir olika.

Det är väl känt bland ingenjörer och arkitekter att det finns ett samband mellan densitet och värmeisoleringsförmåga. (Densiteten är ett mått på hur lätt eller tungt materialet är för en given volym.) För varje materialslag finns det en optimal densitet, vid vilken varje mineralullsmaterial isolerar bäst. Glasullsprodukter har generellt den egenskapen att de isolerar bättre än stenullsprodukter vid varje vald densitet. För att uppnå samma värmeisoleringsförmåga som en glasullsprodukt behöver densiteten ökas mycket kraftigt för en stenullsprodukt, vilket ökar material-åtgång och vikt orimligt mycket.

Sambandet mellan densitet och värmeisolerande förmåga gäller naturligtvis också glasullsprodukter, men konsekvenserna av att gå upp i densitet är inte alls så drastiska som hos stenullsprodukter, eftersom densiteten hos de förra är lägre från början.

Värmeisoleringsmaterial klassas efter värmeledningsförmåga, för mineralull oftast i intervallet 33 till 37. Ju lägre värde desto bättre isolerande förmåga. Stenull befinner sig alltid i den övre delen av intervallet, medan glasull brukar ligga i den undre delen.

Den materialkvalitet som troligen används mest i dag är 37 för stenull och 36 för glasull.

För glasullens del är det emellertid inte något tekniskt problem att börja tillverka material med något högre densitet och därmed bättre värmeisolerande förmåga. Klass 33 är inte orealistisk, vilket skulle innebära att isoleringen skulle bli nästan 10 procent mera effektiv, vilket i sin tur till exempel skulle kunna innebära att man kan gå ner en dimension i regelvirke för en träregelvägg, med bibehållen värmeisoleringsförmåga. Med bibehållna yttermått för en byggnad skulle det också innebära att bruksarean blir något större för byggnaden. En något tyngre isolerskiva innebär också att formstabiliteten och hanterbarheten ökar, vilket leder till minskade materialskador och bättre arbetsutförande hos den isolerade konstruktionen. Detta påverkar också väggens värmeisoleringsförmåga positivt.

Varför används då dessa högisolerande glasullsprodukter så lite – nästan inte alls – i dag? Frågan har säkert flera svar, men mest sannolikt spelar de klassiska faktorerna efterfrågan och pris stor roll. Till detta kan man säkert lägga okunskap hos byggföretag, konsulter, arkitekter och byggherrar om själva existensen av de högisolerande glasullskvaliteterna.

Ökad åtgång av råvara och, inledningsvis, extra kostnader för att tillverka, lagra och tillhandahålla flera olika kvaliteter, innebär naturligtvis att priset blir något högre för en bättre, men än så länge inte så efterfrågad, produkt. Detta är naturligtvis ett dynamiskt förlopp där priset så småningom bör kunna stabilisera sig på en endast något högre nivå än priset på dagens mest använda material-kvaliteter, när väl de mest högkvalitativa glasullsisoleringarna kommer att representera standardutbudet.

Med lansering och effektiv marknads-föring från tillverkares/importörers sida av högisolerande glasull borde den nuvarande okunskapen om dessa produkters existens hos kunderna snabbt kunna övergå i kunskap som leder till ekonomiskt och tekniskt väl grundade val av optimala isolerprodukter.

Johnny Kronvall, professor emeritus i byggteknik.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News