Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Högre elpriser med nya regeringen"

"Regeringens politik innebär att hushållen får subventionera kraftbolagens investeringar i förnybar kraftproduktion", skriver Jakob Eliasson, Villaägarnas Riksförbund.

Publicerad: 13 oktober 2014, 09:13

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

val 2015

Sveriges nye energiminister Ibrahim Baylan (S), är ett oskrivet blad inom energipolitiken. Det är inte osannolikt att han fick posten för att Stefan Löfven – vars kärlek till kärnkraft och stabila villkor för industrin är väl känd – är orolig för vad (MP) kan hitta på, och därför vill ha en pålitlig partist på posten.

Tråkigt nog har regeringen redan bestämt sig för att höja hushållens elräkningar. Målen i elcertifikatsystemet ska höjas, och hushållen tvingas att i ännu högre grad subventionera kraftbolagens investeringar i förnybart. Det ger högre elräkningar, men inga klimateffekter. Mängden koldioxidutsläpp styrs till sista grammet av handeln med utsläppsrätter. Nationella skatter och subventioner förändrar inget.

Däremot skulle industrin – som inte betalar för elcertifikaten – kunna vinna på saken, eftersom högre utbud av el sänker priset. Den effekten motverkas dock av att kapaciteten att exportera den nya elen till Europa ständigt växer.

Vinnare blir dels kraftindustrin som tar emot subventionerna, dels europeiska elkunder som får köpa svensk-subventionerad el. Förlorare är svenska hushåll och den europeiska samhällsekonomin som helhet, eftersom subventionerna snedvrider drivkrafterna att investera. Kraftverket hamnar ju inte där det blåser/forsar/våg-guppar/lyser mest, utan där subventionen är högst.

Det är också provocerande att elkunderna tvingas snickra sitt eget kors; utbyggnaden av elnäten – som bidrar till att höja hushållens elpris när kontinentens priser slår in på den nordiska marknaden. Återstår att se hur Baylan ställer sig till det.

Jakob Eliasson, Villaägarnas Riksförbund.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

val 2015

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News