Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Höj ROT och skapa upp till 7 500 nya jobb inom byggsektorn

En höjning av ROT-avdraget från 30 till 50 procent kan skapa 7 500 nya heltidsarbeten i byggsektorn, enligt Byggmaterialhandlarnas beräkning.

Publicerad: 15 juni 2020, 12:24

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Bild 1/2  Monika Björk är vd för Byggmaterialhandlarna.

Foto: Byggmaterialhandlarna


Ämnen i artikeln:

ROT-avdragsysselsättningbyggbranschen

Byggbranschen står i dag för 10 procent av Sveriges BNP och är en viktig motor i svensk ekonomi. Vi är övertygade om att det i spåren av Coronapandemin behövs snabba åtgärder för att förhindra en kraftig lågkonjunktur med ökad arbetslöshet inom byggsektorn. Vi föreslår att Rot höjs till 50 procent och beloppsgränsen till 100 000 kronor redan i år, och att miljövänliga lösningar prioriteras. Enligt våra beräkningar kan det skapa 7 500 nya heltidsarbeten inom byggsektorn och dämpa effekterna av lågkonjunkturen. 

En beprövad åtgärd

Byggmaterialhandeln har en samhällsbärande funktion som är central för företagandet och byggandet runtom i hela landet. Vi är en stor bransch som omsätter 90 miljarder kronor varje år och står för 10 procent av sällanköpshandeln i Sverige. Vi levererar varje dag material till över 70 000 företag över hela landet.  

Vi ser att ROT-avdraget har många fördelar. Ekonomin stimuleras vilket innebär ökad tillväxt och fler sysselsatta. Det bidrar till att obeskattat arbete blir beskattat.

Vi ser att ROT-avdraget har många fördelar. Ekonomin stimuleras vilket innebär ökad tillväxt och fler sysselsatta. Det bidrar till att obeskattat arbete blir beskattat. Enligt Skatteverket minskade hushållens konsumtion av svarta tjänster från 11 miljarder 2005 till 3 miljarder 2019. Rot är också en beprövad åtgärd med ett fungerande och accepterat ramverk, av både kunder och företagare. 

Främja miljövänligt byggande

Med befintligt system är det enkelt att snabbt justera ROT-avdraget jämfört med att ta fram nya åtgärder som kräver ny administration och nya regler. HUI Research har på vårt uppdrag beräknat vilka sysselsättningseffekter vårt förslag kan ge. En höjning av bidragsdelen från dagens 30 procent till 50 procent av arbetskostnaden samt ett höjt takbelopp från 50 000 kronor till 100 000 kronor per person och år kan skapa mellan 6 400 till 7 500 heltidsarbeten i ROT-sektorn. 

Vi ser också tydlig möjlighet att det i samband med denna justering också läggs in kriterier för mer miljövänligt byggande, ökad andel återbrukat byggmaterial och satsningar kopplade till energieffektivisering av fastigheter.

90 procent av sysselsättningseffekten beror på höjningen av avdragsnivån medan 10 procent kan hänföras till höjningen av takbeloppet. Vi ser också tydlig möjlighet att det i samband med denna justering också läggs in kriterier för mer miljövänligt byggande, ökad andel återbrukat byggmaterial och satsningar kopplade till energieffektivisering av fastigheter.

Vi uppmanar därför regeringen att i de pågående förhandlingarna av återstarten av Sverige att höja ROT till 50 procent och beloppsgränsen till 100 000 kronor redan i år!

Fredrik Johansson och Monica Björk, Byggmaterialhandlarna

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.