Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Hur många måste dö innan reglerna skärps?"

”Den onödiga byggdöden måste stoppas. Och det går, för det finns säkra metoder och bra säkerhetsutbildning”, skriver Erik Olandersson, vd på Svensk Arbetsklättring och utbildare i säkert arbete på hög höjd.

Publicerad: 28 mars 2014, 13:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


De senaste fyra åren har 1 898 fallolyckor från hög höjd inträffat. Många fick allvarliga skador och får sitta i rullstol resten av livet. 13 personer dog helt i onödan. Så här kan det inte fortsätta. Flera hundra människor i byggbranschen riskerar dagligen sitt liv på en otrygg arbetsplats. Varje år dör någon till följd av fallolyckor på grund av arbete på hög höjd. På fem år (2008–2012) har 15 301 personer inom byggbranschen drabbats av arbetsolyckor. Den näst vanligaste olyckan är fall av person från höjd (1 898 olyckor), och här står byggnadsställningar för 18 procent av olycksfallen. Under perioden har 13 dödsfall inträffat på grund av fall från byggställningar.

Inom näringsgrenen ”Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet” sker de flesta dödsolyckorna under takarbeten. 2009 föll Andreas Nilsson, 18 år gammal från ett tak och skadade sig så illa att han då blev rullstolsburen. Andreas arbetade på ett tak i Filipstad, när olyckan inträffade. Det fanns en byggställning på arbetsplatsen, men ställningen saknade både skyddsräcken, rörledare, fotlist och var inte monterad enligt gällande föreskrifter. Arbetsmiljöverket konstaterade efter olyckan att ställningen inte uppfyllde kraven.

Arbetsmiljöverket menar att de vanligaste bristerna på byggnadsställningar är förankringen, stagningen och bristfälliga ställningsslag. Otillräcklig riskmedvetenhet och brist på fallskydd är andra orsaker.

Trots att Arbetsmiljöverket har uppmärksammat den bristfällande konstruktionen, riskerar flera hundra människor dagligen sitt liv på en otrygg arbetsplats.

Den onödiga byggdöden måste stoppas. Och det går, för det finns säkra metoder och bra säkerhetsutbildning. Branschen, facket och arbetsmiljöverket måste skärpa sig.

Erik Olandersson, vd Svensk Arbetsklättring

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.