Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Industriinvesteringarna i norra Sverige – vilka är utmaningarna?

Utvecklingen i norr kommer att bli en väckarklocka för regionala beslutsfattare vad gäller eltillgången. Den el som produceras i norr kommer också att behövas i norr, skriver WSP:s vd Håkan Danielsson, det måste resten av landet ta höjd för.

Publicerad: 12 november 2021, 13:56

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Håkan Danielsson, vd WSP Sverige.

Foto: WSP


Ämnen i artikeln:

energieffektiviseringenergianvändningWSPTrafikverketNorrlandSverigeinfrastruktursamhällsfastigheter

Energiekvationen, nyindustraliseringen och det stora behovet av kompetens har präglat agendan den senaste tiden. Det talas om en ”positiv kris” i norra Sverige och grunden för den utvecklingen ligger i tillgången till fossilfri el. Detta samtidigt som vi har platser i Sverige där effektbristen är så pass utmanande att utvecklingen i stället får stå tillbaka. Det blir allt mer tydligt att god lokal effekttillgång borde och även måste ligga högt på den regionala agendan. I mötet med regionala aktörer möter vi på WSP ett stort intresse men också en viss nyvakenhet när det kommer till den regionala energitillgången. Troligtvis kommer utvecklingen i norr bli en väckarklocka för många beslutsfattare, för under året som gått har det blivit allt tydligare att den el som produceras i norr också kommer behövas i norr. Övriga Sverige behöver ta till sig det faktum att det med all sannolikhet inte kommer gå att helt förlita sig på överföringen från norr. 

Skilda perspektiv

Vi på WSP studerar den samhällsomställningen som vi nu lever mitt i från flera perspektiv. Ett exempel är just energiförsörjningen, och var gapet mellan produktion och konsumtion är som störst. Men vi undersöker också regelbundet den regionala utvecklingen i landet sett ur ett samhällsekonomiskt perspektiv, och det är tydligt att utvecklingen till stor del hänger ihop.

I årets Regionernas kamp, som vår årliga undersökning heter, gjorde vi en särskild djupdykning i Sveriges norra delar. Det är enorma investeringar som aviserats och det har talats om en önskad befolkningsökning på över 3 procent på vissa håll. En sådan tillväxt innebär ett enormt tryck på det kommunala uppdraget, med allt från skola och VA-system till bostadsbyggande och bredbandsutbyggnad. Ur ett kommunalekonomiskt perspektiv är en tillväxttakt på 3 procent kanske inte ens önskvärd. Regeringen har bett Trafikverket att se på förutsättningarna att tidigarelägga planerade infrastrukturprojekt i regionen och utökade anslag för samhällsbyggande har utlovats, men frågan är om de kommer räcka till? Och frågan är om det kommer ske i tillräckligt snabb takt? Berörda kommuner kommer behöva alla krafter som står tillbuds för att lyckas. 

Kompetensbrist

Om vi tittar i backspegeln har fem av sju län i norra Sverige haft ett negativt inrikes flyttnetto och en relativt låg eller till och med negativ befolkningstillväxt de senaste åren. Luleås tekniska universitet har uppskattat att befolkningen i norra Sverige bör öka med runt 25 000 individer för att möta industriernas behov. En stor del av denna arbetskraft kommer dessutom behöva vara utbildad. Verkligheten i dagsläget är dock att norra Sverige har ett genomsnitt som är väsentligt lägre än både östra såväl som södra Sverige vad gäller befolkning med eftergymnasial utbildning. Skola och utbildning kommer vara en nyckelfaktor för utvecklingen, inte bara för att ha rätt kompetens utan också för att locka familjer och unga till områdena med nya industrisatsningar.

Slutligen gäller det att få ihop det existerande samhället med allt nytt som tillkommer. Hur ska kompetensförsörjningen se ut till det existerande näringslivet till exempel? Kommer den digitala infrastrukturen vara tillräckligt utbyggd för att klara medföljande distansarbetare? Kommer vi kunna skapa en långsiktig befolkningstillväxt och förhindra tillfälliga samhällen i samhället under byggtiden? Vi kan konstatera att det inte är små utmaningar som norra Sverige står inför – tvärtom. Samtidigt är det just norra Sverige som nu går i bräschen för samhällsomställningen. Vi står på tröskeln till en avgörande tid såväl i Sverige som globalt. Det kommer krävas stora mått av samarbete och modiga politiska beslut. 

Håkan Danielsson, vd WSP Sverige

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.