Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Inget är ristat i trä om Växjö får råda"

”Om det i just ett specifikt projekt visar sig att betong är mer klimatsmart ska vi bygga i trä ändå? Om betongbranschen lyckas med sina mål att minska klimatpåverkan med 50 procent på fem år och att det ska finnas klimatneutral betong på marknaden år 2030 ska då träbyggnadsstrategier hindra utvecklingen?"

Publicerad: 24 oktober 2018, 04:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Växjö kommun har väldigt mycket att lära oss om hållbart byggande. I ett inslag i P4 Kronoberg säger Johan Thorsell, verksamhetsutvecklare för trä och byggnation på Växjö kommun, så här: ”Vi är på väg att lämna träbyggnadsstrategi och mer titta på ett mer klimatstrategiskt perspektiv.”
Det här är oerhört intressant. I en tidigare sändning i P4 Kronoberg har Magnus Fridvall, divisions- och marknadschef för Hus Syd på Abetong, kritiserat Växjös träbyggnadsstrategi med orden: ”Ska man förbättra miljön ska man inte säga bygg i trä, utan säga att vi ska ha den här koldioxidbelastningen per kvadratmeter.”
Johan Thorsell berättar för radiolyssnarna att ”Vi ser ju redan en framväxt på betongindustrisidan där man kan minska koldioxid-utsläpp med 30 procent. Det är klart att vi vill använda den typ av material som är bra för klimat och miljö. Rätt material på rätt plats.”

"Europas första moderna trästad"

Växjö har kaxigt gått ut med att de ska vara Europas första moderna trästad. Reportern frågar Johan Thorsell om de inte ”haft tunnelseende och bortsett från nackdelar med höghusbyggande i trä för att uppnå den här visionära titeln.”
Lite för ledande fråga. Thorsell går givetvis i försvar. Men det är nog precis så det är.
Alf Karlsson, statssekreterare hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, deltog i ett seminarium som Sveriges Byggindustrier ordnade med titeln ”Så bygger vi grönare! Klimatpåverkan av nyproducerade flerbostadshus ur ett livscykelperspektiv.”
På seminariet presenterades en rapport som snart kommer ut där klimatpåverkan studerats i flerbostadshus med fem olika stommar. Livslängderna varierade från 50 till 100 år och det finns mycket att grotta ner sig i där. Där påvisades vad varje enskilt byggsystem bör förbättra i klimathänseende.
Men det intressanta i sammanhanget var Alf Karlssons kommentar att ”Jag är ju miljöpartist och tycker man ska bygga med trä”.

Ska vi bygga i trä ändå?

Vad är det för uttalande egentligen? Ska inte en miljöpartist tycka att vi ska bygga klimatsmart oavsett material? Om det i just ett specifikt projekt visar sig att betong är mer klimatsmart ska vi bygga i trä ändå? Om betongbranschen lyckas med sina mål att minska klimatpåverkan med 50 procent på fem år och att det ska finnas klimatneutral betong på marknaden år 2030 ska då träbyggnadsstrategier hindra utvecklingen?
Naturligtvis inte. Det kan ingen tycka, oavsett politisk åskådning. Rätt material ska vara på rätt plats, som Johan Thorsell i Växjö så klokt fick till det.
Tyvärr har klimatfrågan blivit politik och ibland nästan religion och många har snickrat in sig i hörn med ställningstagande för träbyggande och vet inte hur de ska riva sig ut utan att tappa ansiktet.
Men nu har vi haft ett riksdagsval och det kommer röras om i de politiska hörnen. Det kommer nya politiker på nya poster. Förhoppningsvis med modernare, uppdaterade synsätt.
Lär av Växjö. Inget är inristat i trä. Ställ materialneutrala klimatkrav!

Roger Andersson, chefredaktör, tidskriften Betong.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.