Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Inplastningen av Stockholm är förkastlig!

Under dessa varma sensommardagar kommer ett flertal Stockholmare sitta inplastade i sina lägenheter. Den grönskande och blomstrande utsikten kommer att skymmas av smutsig färgad plast i fönstren. Byggställningar och inplastning av fasader är en dyr och omodern metod vid renovering och det finns alternativa metoder, skriver Erik Olandersson, vd för Svensk Arbetsklättring.

Publicerad: 3 september 2013, 08:54

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Att resa byggställningar tar lång tid och kan även vara dyrare än moderna alternativ. Byggställningar har även visat sig ha en högre säkerhetsrisk än alternativa metoder. Enligt Arbetsmiljöverket har 1 898 personer fallit ifrån byggnadsställningar mellan 2008 och 2012. Byggnadsställningar står för 18 procent av olycksfallen på en byggarbetsplats.

Inplastning kan skapa mycket irritation och förfula stadsvyn. Inplastning av våra städer kanske borde vara något för Skönhetsrådet (Rådet till skydd för Stockholms skönhet) att ta tag i eftersom det finns alternativa lösningar?

Numera finns en modern metod som kallas arbetsklättring men som tyvärr är alldeles för okänd. Metoden går ut på fasadrenovering och att utföra olika jobb på hög höjd på fastigheter genom klättring i rep. Jobben utförs av legitimerade personer säkrade i två oberoende repsystem från toppen av fastigheten. Vid vissa arbeten sparar detta tid från att behöva bygga upp byggnadsställningar eller köra fram liftar. Även de boende besparas ifrån skrymmande och fula ställningar som förstör hela utsikten och bostadsområdets fastighetsvyer.

Metoden är dessutom mycket säkrare. Både för de som arbetar med den och även för förbipasserande. Med denna metod kan vi undvika fall av byggställningar likt det som skedde på Artillerigatan i Stockholm tidigare i år då en byggställning föll över gatan och krossade ett flertal bilar, turligt nog skadades inga människor. Sedan olyckan på Artillerigatan blev känd känns det inte lika tryggt att passera eller gå under en byggnadsställning på trottoaren intill ett hus – en rädsla vi skulle slippa med arbetsklättring.

Det finns en ökad efterfrågan på dessa renoveringsmetoder men det skulle kunna göras mycket mer för att spara in både på onödiga kostnader och på dessa hemska olyckor.

Vi ser en ökad efterfrågan på klättring som metod vid fasadrenovering och andra arbeten som ska utföras på hög höjd. Ökningen tror jag mycket beror på att det är en smidigare metod och ofta billigare. Dessutom tror jag att folk har tröttnat på stora byggställningar och skymmande inplastning.

Erik Olandersson, vd och klättrare på Svensk Arbetsklättring

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.