Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Inte datoriseringens fel att byggnader kollapsar

Byggnader som rasar är ett växande problem i Sverige – men bygg-nadsinformationsmodellering, bim, är inte ett problem utan innebär tvärtom en stor möjlighet att öka säkerheten!  Det skriver Mårten Lindström och Olle Samuelson från den ideella föreningen Openbim, som verkar för att sprida arbetssättet inom byggandet.

Publicerad: 20 november 2012, 09:59

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Professorerna Elfgren, Gylltoft, Sundquist och Thelandersson tar i en artikel på DN debatt den 6 november upp en mycket viktig fråga. De går in på ett antal frågor som kan vara orsaker till oförsvarbara olyckor i byggandet. Det är självklart att säkerheten i våra byggnader och anläggningar ska uppfylla alla viktiga samhällskrav. Som en av orsakerna till fel och olyckor säger professorerna ”att moderna datorhjälpmedel som automatiserar ingenjörsarbetet leder till sämre möjligheter att identifiera fel”.

Vi vill från bim-perspektivet bemöta och utveckla just denna punkt. Det kan förvisso förekomma att datorhjälpmedel används på fel sätt, men de moderna hjälpmedlen ger möjligheter och kan användas just för att identifiera och undvika fel.

Dagens moderna datorhjälpmedel går under samlingsbegreppet bim – byggnadsinformationsmodeller. Med dessa får man äntligen möjlighet att låta datorerna sköta tråkiga rutinuppgifter, som även de mest kvalificerade ingenjörer kan misslyckas med. I stället ska ingenjörskraften användas just till det kreativa arbetet, till de kvalificerade kontrollerna och till det kritiska ifrågasättandet. I korthet kan rätt användning av bim innebära:

• I tidiga skeden kan man med rätt användning av beräknings- och simuleringsprogram analysera betydligt fler alternativa lösningar än vad som är möjligt med ett mer manuellt arbete. Datorerna gör beräkningarna, arkitekter och ingenjörer får tid över att kontrollera rimlighet och säkerställa att den lösning som väljs är den optimala – och givetvis att alla säkerhetskrav är uppfyllda.

• Byggnader och anläggningar kan ”byggas i datorn”, med rätt visualiseringsteknik kan man i förväg undersöka funktion och säkerställa att rätt funktioner uppnås. Och när fel inträffar, för det finns ingen process som är helt felfri, upptäcks de i ett tidigt skede när kostnaderna för att rätta till är små och där inga säkerhetsrisker föreligger.

• Informationsöverföringen mellan olika skeden och olika aktörer kvalitetssäkras och säkerställs genom att den görs digitalt. En stor felkälla i ett gammalt arbetssätt är att information förvanskas eller missförstås vid manuell överföring mellan människor.

Inga datorsystem i världen, varken förr eller nu och sannolikt inte heller i framtiden, kan ersätta behoven av att man kritiskt granskar sina uppgifter, både vad man stoppar in i sina system och vilka resultat man får ut. För att möjliggöra detta krävs givetvis förståelse för de olika kvalificerade samband som föreligger.

Våra ingenjörer, i dag och i framtiden, måste få grundläggande djupa kunskaper i tekniska ämnen och förstå hur olika datorprogram kan användas för att effektivisera arbetet och säkerställa funktion och säkerhet. Med rätt utbildning, rätt användning och rätt organisationer och processer kan man både uppfylla kundernas och samhällets krav på korta projekttider, rimliga byggkostnader och rätt livslängd och de självklara säkerhetskraven. Bra datorsystem är en förutsättning, inte ett problem.

Mårten Lindström och Olle Samuelsson, Openbim.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.