Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag20.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Investeringsbidrag är ingen hållbar lösning

Tänk om! Så lyder folkpartisten Nina Lundströms råd till oppositionen. Löften om stöd till produktion riskerar att hämma bostadsbyggandet. Reviderade byggregler för studentbostäder, tidsbestämda markanvisnings-avtal så att tomter faktiskt bebyggs och lättare att få bygglov i detaljplanerade områden är några av Folkpartiets förslag för att få fart på byggandet.

Publicerad: 8 Oktober 2013, 11:54

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.


Bostadsmarknaden står inför en rad problem och utmaningar, och har så gjort under en längre tid. Problem som skapats under lång tid tar också lång tid att åtgärda. I motsats till vad somliga vill göra gällande, finns det inte en enkel och allomfattande lösning.

Regeringen har vidtagit en rad viktiga åtgärder för att minska krångel och skapa långsiktighet.

Men fler reformer behövs.

Att däremot möta bostadsbristen med statliga subventioner till byggindustrin är fel väg att gå. Subventionspolitiken har prövats tidigare och att återgå till förslag som inte löst problemen tidigare är ingen lösning, även om man byter ut ordet subvention mot investeringsbidrag.

Det behövs en ökad konkurrens inom byggbranschen. Att det är 40 procent dyrare att bygga i Sverige jämfört med exempelvis Finland är en tydlig indikation på att något är fel.

Det måste bli billigare att bygga. Politiker kan skapa förutsättningar genom att minska krånglet. Folkpartiets bostadspolitiska arbetsgrupp har arbetat fram en rad förslag på hur vi kan öka byggandet i Sverige.

Revidera byggreglerna för studentbostäder och ge dem status som riksintresse. Andra intressen och krav ska vägas mot detta riksintresse för att uppnå snabbare planering och billigare produktion.

Tidsbestäm markanvisningar så att de faktiskt bebyggs och publicera information på Internet om kommunal och statlig mark som ska säljas för bostadsproduktion så att marken sprids bland fler aktörer.

Ändra plan- och bygglagen så att bygglov går att få ”över disk” när bygglovet följer detaljplanen. Likaså behöver överklagandeprocessen förändras, bland annat genom att en tidsgräns införs även för andra myndigheter än kommuner. Frågan om bullerservitut i fastighetsregistret bör även övervägas för att möjliggöra bebyggelse.  

Kommunala särkrav måste minska i antal. Byggandet påverkas när kraven ser olika ut mellan olika kommuner. Med nationella tuffare krav på till exempel energieffektivitet bör det bli ointressant med lokala särkrav från kommunens sida. Att kommuner ställer än högre krav som fastighetsägare är självfallet rimligt.  

Branschen måste dock även ta ett ansvar. Det borde vara möjligt att utveckla billigare och bättre bostäder. Andra konsumentmarknader har lyckats uppnå både en kvalitetsutveckling och pressade produktionskostnader. Enligt en rapport från Sveriges Byggindustrier så har produktionskostnaden för flerbostadshus ökat med 130 procent till 34 526 kronor per kvadratmeter under perioden 1998-2011, dels beroende på ökade markkostnader, dels på stigande materialpriser.Nya politiska löften om stöd till produktion riskerar hämma bostadsbyggandet. Det finns en risk för att aktörer avvaktar i tron att subventioner ska införas. Ökat bostadsbyggande sker utifrån långsiktiga spelregler, inte genom att återupprepa gamla recept.  

Min uppmaning till dem i oppositionen som föreslår återinförda kortsiktiga investeringsstöd är: tänk om!

Nina Lundström (FP), riksdags-ledamot, ordförande i Folkpartiets bostadspolitiska arbetsgrupp

Det här är en opinionstext

Åsikterna som uttrycks i artikeln står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.