Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Isolering bästa klimatåtgärden

Aldrig tidigare har mänskligheten stått inför en större utmaning, än den vi står inför i dag. Det gäller att få stopp på den globala uppvärmningen och dess konsekvenser. Vi människor måste helt enkelt samarbeta och vara öppna för alla lösningar som minskar vår klimatpåverkan, skriver Pontus Alm, Branchföreningen EPS-bygg.

Publicerad: 8 januari 2013, 15:01

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Den smartaste åtgärden vi kan göra är att isolera våra hus bättre. Oavsett om det är bostäder eller kommersiella lokaler är bättre isolering en av få åtgärder som sparar mer pengar än den kostar.

Därför vore det en klok åtgärd att koppla rot-avdraget till energiförbättringar. Som det är i dag kan man byta fönster eller tilläggsisolera utan att det samtidigt ställs krav på energiförbättring. Det gör att många rot-arbeten görs med simpla fönster och undermålig isolering med dåligt K-värde. Effekten blir att vårt gemensamma samhälle på så sätt går miste om en långsiktig sänkning av energiförbrukningen.

Varför ställs inte högre krav på bättre isolering? Kan det bero på att kostnadsökningen kommer i början av en byggnads liv och matchar politikernas tid vid makten, medan besparingen sker under hela produktlivscykeln och gynnar kommande makthavare. Visst kostar det lite mer att bygga välisolerade hus, men den kostnaden sparas snabbt in. Och det är en beständig besparing som gynnar såväl den enskilde som samhället och klimatet.

Klimatet och samhällsekonomin har mycket att vinna på cellplastisolering. Energieffektiv tillverkning, goda isolationsegenskaper och lång livslängd gör cellplast till ett miljö- och kostnadseffektivt val. All form av isolering minskar klimatpåverkan och sparar mycket pengar över tid. En investerad krona i cellplastisolering sparar tvåhundra kronor i uppvärmningskostnad under produktlivscykeln.

Hur kan vi då rusta upp och utveckla miljonprogrammet? Det är ingen hemlighet att många flerfamiljshus från 60- och 70-talet är i stort behov av upprustning. Det är inte heller en hemlighet att de inte är speciellt energieffektiva. Självklart ser vi som arbetar med cellplastisolering en möjlighet att göra samhällsnyttiga affärer.En smart produkt är cellplastisolerade ytterväggselement som produceras i fabrik, transporteras på lastbil och monteras direkt på plats i en snabb och säker process.

Det finns andra fördelar med cellplastisolering. Cellplast är inte fuktkänsligt vilket minskar risken för mögelproblem och ur ett arbetsmiljöperspektiv är cellplasten lättarbetad då den varken ”kliar” eller dammar. Cellplasten behåller också sin form över tid och ”sjunker inte ihop” som en del andra isoleringsmaterial, utan isolerar perfekt under en byggnads hela livslängd.Cellplastisolering skapar stora klimat- och samhällsvinster. McKinsey, amerikanska managementkonsulter med världsrykte, har utfört en stor studie för att reda ut hur effektiva olika åtgärder är för att begränsa mänsklighetens klimatpåverkan.

De åtgärder som i dag kostar mer pengar än de sparar är till exempel biobränslen, vind- och solenergi. Medan effektivare belysningssystem och bränslesnålare fordon sparar mer pengar än de kostar. Men allra mest pengar sparar vi om vi isolerar våra hus bättre. Och av alla former av isolering är cellplast mycket kostnadseffektivt sett ur ett klimat- och samhällsekonomiskt perspektiv.

Pontus Alm, Branchföreningen EPS-bygg

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.