Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kick-starta ekonomin med gröna investeringar

När den akuta coronakrisen är över måste politkerna vara redo att trycka på startknappen för att få i gång ekonomin genom startklara byggprojekt. Henrik Landelius, Affärsområdeschef, NCC Building Sweden, har tre medskick till politikerna.

Publicerad: 10 juni 2020, 09:21

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Henrik Landelius, Affärsområdeschef, NCC Building Sweden har tre medskick till politikerna för att få i gång svensk ekonomi efter coronakrisen.

Foto: NCC


Ämnen i artikeln:

Politikanläggningsamhällsfastighetersamhällsbyggandehållbart byggandesocial hållbarhetbostadsbyggande

Den svenska politiken, från kommun- och regionstyrelser till regeringen och riksdagen, har visat beslutsamhet i coronakrisen. Både gällande åtgärder för att minska smittspridningen och för att stötta näringslivet i den akuta krisen. När den omedelbara krisen är över måste politiken visa samma beslutsamhet för att kick-starta Sveriges ekonomi. Annars riskerar vi massarbetslöshet och fallande tillväxt, och redan ekonomiskt pressade kommuner och regioner kommer då att få det ännu svårare att uppfylla sina välfärdsåtaganden. 

Byggbranschen har central roll

I den kickstart som Sverige behöver när den akuta krisen är över har byggbranschen en central roll. Vår bransch står för mer än en tiondel av Sveriges BNP och sysselsätter över 300 000 personer i hela Sverige. Satsningar på infrastruktur, bostäder och samhällsfastigheter har gång efter annan bevisats fungera som stabiliseringspolitiska insatser i kraftiga lågkonjunkturer, senast efter finanskrisen 2008. 

Som en av Sveriges största samhällsbyggare arbetar vi varje dag hårt för att bidra till att hålla hjulen i ekonomin snurrande och skapa värde för samhället. Men vi måste lyfta blicken för att klara kommande utmaningar. För att byggandet verkligen ska kunna bidra till att sätta i gång Sveriges ekonomi vill vi göra tre medskick som vi tror det är särskilt viktigt att politiken tar i beaktande: 

Sätt spaden i backen snabbt

För det första, ju längre politiken har kommit med offentliga investeringar, tillståndsprocesser och beslut desto kortare blir insatsernas startsträcka när krisen är över. Varje dag som bygg- och anläggningsbranschen får vänta på ett beslut leder till att stora värden går om intet och att många tvingas stå utan arbete i onödan. Politiken, både nationell och kommunal nivå, borde omedelbart börja planera för uppstarten efter coronakrisen genom att ta fram konkreta projekt där spaden kan sättas i marken så fort som möjligt. 

En kommunal rivstart i byggandet kommer att ge ringar på vattnet som bidrar till hela lokalsamhället.

För det andra, rikspolitiken får inte glömma kommunerna. Här finns tusentals redan planerade projekt rörande samhällsfastigheter, infrastruktur och bostäder. Projekt som kan genomföras mer eller mindre direkt om rätt finansiella förutsättningarna ges. En kommunal rivstart i byggandet kommer att ge ringar på vattnet som bidrar till hela lokalsamhället, från lokala underleverantörer till restauranger. 

Tumma inte på klimatet

För det tredje, tumma inte på hållbarheten i byggandet. Klimatet räddas inte av en kraschade ekonomi – tvärtom. På lång sikt måste ekonomisk tillväxt och hållbarhet förenas, det görs bland annat genom gröna investeringar. Skattebetalarna har rätt att ställa krav på att de offentliga investeringarna både bidrar till att snabbt få samhället på fötter och till den långsiktiga omställningen till ett mer hållbart samhälle. Offentlig upphandling, inom ramen för lagen om offentlig upphandling, LOU, är ett viktigt och fungerande styrmedel för att nå dessa samhällspolitiska mål. Kommunerna bör ta fasta på detta och se till att ställa rätt krav i upphandlingen av byggnads- och anläggningsarbeten. 

På lång sikt måste ekonomisk tillväxt och hållbarhet förenas.

Vi får inte resignera inför krissituationen utan vi måste behålla fokus framåt. Med gemensamma krafter kan ekonomin få en rivstart när den akuta krisen väl är över. Vi bör ta det här tillfället i akt att göra efterlängtade gröna investeringar som rustar hela Sverige och vår planet starkare inför framtiden.

Henrik Landelius, Affärsområdeschef, NCC Building Sweden 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News