Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Klimatförändringarna påverkar våra byggregler"

Sedan 1965 har uppvärmningsbehovet av byggnader i Stockholm minskat cirka 10 procent enbart på grund av klimatförändringen. Det innebär i praktiken att den skärpning av Boverkets byggregler, BBR, som träder i kraft den 1 februari i praktiken inte innebär någon skärpning, skriver Johnny Kellner, energi- och klimatstrateg.

Publicerad: 21 januari 2015, 08:03

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

BBRklimatpåverkanuppvärmningsbehov

Vid det internationella klimatmötet i Lima i Peru under december 2014 larmade FN:s klimatpanel (IPCC) på nytt om de allvarliga globala klimatförändringarna och att problemet är än mer alarmerande än man tidigare rapporterat. Även i Sverige ser vi tydliga och märkbara tecken på klimatförändringar som också direkt påverkar byggbranschen. Förändringarna framgår bland annat av SMHI:s nya långtidsstatistik av medeltemperaturer från olika orter i Sverige. Statistiken är baserad på en tidsperiod om 30 år och används inom byggbranschen för bland annat energiberäkningar och normalårskorrigeringar vid energideklarationer.

SMHI visar att medeltemperaturen från 1965 till 2013 har stigit med drygt en grad Celsius i Stockholms klimatzon. Temperaturförändringar är större vintertid än medeltemperaturen. För Stockholm innebär detta att uppvärmningsbehovet för byggnader har minskat med cirka 10 procent enbart på grund av klimatet och inte beroende av att byggnaderna blivit energieffektivare. Intressant att notera är att det minskade värmebehovet motsvarar den skärpning av Boverkets byggregler (BBR) som kommer att införas den 1 februari 2015. I praktiken är det därför ingen skärpning jämfört med gällande BBR.

Vid en första anblick kan ett minskat värmebehov för byggnader uppfattas som något positivt. Till exempel kan kostnaden för uppvärmning minska såvida inte energibolagen kompenserar detta med höjda energitaxor. Samtidigt stiger kylbehovet för kontorshus och kommersiella lokaler med ett ökat energibehov som följd. Oönskade övertemperaturer av bostäder tilltar vilket kan medföra boendekrav på kylning.

Även byggtekniken måste sannolikt anpassas för ett förändrat klimat. Kanske påverkas fuktskadeproblemen med de så kallade enstegstätade putsade träytterväggarna av ett varmare och fuktigare klimat? Frågan ställdes redan 2009 i samband med skadeutredningen av dessa väggkonstruktioner hos Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP), men vid den tidpunkten fanns det ingenting som kunde styrka detta påstående. Senare mätningar utförda av bland annat oberoende forskare som undersökt förhållandena inom Sundsvalls kommun visar att fuktfrekvensen mer än fördubblats åren 1991–2009 jämfört med perioden 1961–1990. Sannolikt kan även detta förklaras av klimatförändringarna.

Det handlar även om andra väsentliga frågor som inte direkt berör byggbranschen men som är viktiga att nämna i sammanhanget, till exempel att en ökad temperatur kommer få konsekvenser för djur- och växtlivet i Sverige.

Långsiktigt riskerar klimatproblemen bli betydligt allvarligare inte minst i ett globalt perspektiv. Världen har varken tid och råd med fler klimatfiaskon som nu senast i Lima. Man kan börja ifrågasätta om dagens försvagade FN verkligen är rätt organisation att i framtiden driva dessa klimatmöten? Resultaten hittills talar tyvärr inte för detta. Det är därför hög tid för näringslivet med drivkraft från byggbranschen att inta en mera aktiv roll i klimatarbetet och inte enbart passivt överlåta klimat- och miljöfrågorna till politikerna.

Relaterade artiklar

Osäkerheter i klimatets spår

Johnny Kellner

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.