Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

"Kollektivavtalen en garanti för seriösa byggföretag"

Publicerad: 19 Mars 2009, 10:35

NCC Constructions vd Tomas Carlsson har fel på en rad punkter, anser Hans Tilly. Byggnads ordförande går till motattack mot byggbolagets debattartikel i Dagens Industri.


– Sällan har jag läst ett inlägg som innehåller så många felaktigheter och rena osanningar, skriver fackförbundet Byggnads ordförande Hans Tilly på DI Debatt idag.

Ackorden riskerar inte att slå ut de svenska byggbolagen. Byggjobbarnas löner utgör bara 12 procent av de totala produktionskostnaderna och av detta är ackorddelen bara 23 procent, enligt Hans Tilly.

Att förhandlingskostnaderna skulle vara 1,7 miljarder kronor är också gripet ur luften. Det här handlar inte om löneformen utan om att flytta makt och inflytande från Byggnads medlemmar till arbetsgivaren, anser han.

Kollektivavtalen är en garanti för att vi har seriösa företag som konkurrerar på lika villkor och samtidigt ger löntagarna goda villkor, enligt Hans Tilly.

Idag förhandlas ackorden vid varje arbetsplats, mer lokalt än så kan det knappast bli. Att löneförhandlingarna i byggsektorn är centraliserad är därför en osanning, skriver han.

Hans Tilly välkomnar en diskussion om effektiviseringar, men då mycket mer seriös och med betydligt nedskruvat tonläge.

NICLAS KÖHLER - niclas@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.