Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kompetensförsörjningen största hotet mot byggbranschens utveckling

Det är människor som står för utveckling. Och byggbranschen har ett problem när det gäller att locka till sig personer som kan komma in i branschen med ny viktig kompetens. Nu krävs bättre samarbete, skriver Sandra Mobaraki.

Publicerad: 18 september 2020, 09:38

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Ämnen i artikeln:

byggbranschen

Hur kan vi attrahera fler kvinnor? Hur når vi ut till nya målgrupper? Och vad kan vi göra, för att fortsätta vara relevanta? Det är frågor som jag ständigt får i mitt arbete och i möten med olika branschkollegor. I min roll som Sveriges första bygginspiratör har jag ett ansvar i att inspirera kvinnor till byggbranschen, men jag har även ett ansvar i att inspirera branschen och ge perspektiv. Jag driver ett av de snabbast växande nätverk, #byggbranschenskvinnor, som gick från 14 deltagare till 200 under loppet av 6 månader (sen kom corona tyvärr). Utöver detta så driver jag min plattform Byggsandra, där jag fått äran att komma i kontakt med flera hundra kvinnor och tjejer från branschen. 

Och varför jag kände ett stort behov av att skriva detta är för att vi måste göra något, innan tiden rinner ut. Vi har ett väldigt stort problem vilket är ett direkt hot för byggbranschens utveckling om vi inte blir relevanta. 

Vid det här laget kan vi ändå vara ärliga mot oss själva, kompetensförsörjningen är ett stort problem.

Det jag vill lyfta upp innan vi fortsätter är att vi inte får glömma bort att det är människor som står för utveckling. Det är människor som kan flytta fram positioner och det är människor som kan driva på den förändring som vi inte ens visste att vi var i behov utav. Några exempel och pionjärer inom olika områden är Bill Gates, Greta Thunberg och Daniel Ek. Det alla har gemensamt är att de är människor som tror på något och har drivit utvecklingen framåt, inom respektive område. 

Läs även: Byggutbildningar väntar på coronapengar

Det är av den orsaken som jag vågar påstå, och sticka ut hakan, när jag säger att kompetensförsörjningen är byggbranschens största hot för utveckling. För om vi inte är relevanta och attraktiva, så kommer vi ha väldigt svårt att rekrytera människor till branschen. Och, som jag nämnde innan, så är det människor som driver utvecklingen framåt. 

Vid det här laget kan vi ändå vara ärliga mot oss själva, kompetensförsörjningen är ett stort problem. Det är ett så stort problem att regeringen till och med valde att gå ut med ett nytt mål om att minst 25 procent av de som nyanställs inom bygg- och anläggningsbranschen ska vara kvinnor senast år 2030. 

För att vi ska kunna påbörja en sån resa, där vi både blir relevanta men även attraktiva som arbetsgivare och bransch, behöver vi lyfta blicken. Lyfta blicken och se över hur vi blir porträtterade i medier men även ta reda på den mest kritiska frågan: Hur uppfattas vi som bransch, av gemene man? 

Läs även: Framtidsjobben finns hos oss inom bygg

En positiv nyhet som släpptes senast för två veckor sedan är Arbetsförmedlingens framtidsspaning, där rubriken lyder enligt nedan: 

”Yrken inom övriga utbildningsnivåer med störst chans till jobb i år och på fem års sikt”.  

På listan hittar vi yrken som elektriker, träarbetare och snickare, VVS-montörer, svetsare. Flera av byggbranschens olika yrkesroller presenteras som en framtidsroll. Samtidigt meddelar Arbetsförmedlingen att arbetslösheten kommer ligga på över 11procent under 2021. 

Vi söker medarbetare och medarbetare söker jobb. Vi måste bara presentera byggbranschen som ett alternativ. Visa på att alla har en roll här men även uppmärksamma vad vi faktiskt skapar. Vi bygger upp och om nya områden. Vi bygger en bostad där en familj flyttar in för att skapa sitt hem. Vi bygger en skola där eleverna utbildar sig. Vi behöver visa upp allt som byggbranschen skapar i praktiken och vi behöver prata om de mjuka värdena. Det värdet, som vi som jobbar i byggbranschen, skapar för samhället. 

Vi behöver också blicka inåt, och vara självkritiska. Är vi inkluderande på riktigt? Om en medarbetare påbörjar sin anställning hos er, kommer hen att stanna kvar alternativt rekommendera er vidare som arbetsgivare? En nöjd medarbetare kan bli er starkaste ambassadör, vilket på sikt kan leda till att ni kan välja och vraka bland de talangfulla kandidaterna som knackar på just er dörr för att påbörja sin anställning. Detta behöver ske, i kombination med att ni kommunicerar ut ert viktiga arbete och vad just ert företag har för värderingar. Värderingar som ni lever efter, på alla nivåer och i alla rum. Ni kan till exempel inte säga att ni arbetar för jämställdhet och mångfald, utan att ha en mångfald bland cheferna på alla nivåer. Sånt syns och sånt uppmärksammas. 

Vi behöver också blicka inåt, och vara självkritiska. Är vi inkluderande på riktigt?

Sist men inte minst, vi måste bli bättre på att samverka kring dessa frågor. Gå ihop med branschkollegorna och sätt gemensamma strategier. Kompetensförsörjningen är ett hot för oss alla som verkar inom den här branschen. Och vi löser den enklast tillsammans.

Är ni osäkra på hur ni ska gå tillväga och vill ha inspiration, så kan ni alltid höra av er till mig, Sveriges första bygginspiratör som brinner för det just det här området. 

Sandra Mobaraki, grundare av nätverket #byggbranschenskvinnor

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

byggbranschen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.