Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Kritik mot amorteringskrav

Publicerad: 16 April 2015, 12:41

Flera remissinstanser är kritiska till Finansinspektionens förslag om att införa amorteringskrav på nya bostadslån. Farhågorna rör bland annat försämrad konkurrens och Kammarrätten i Jönköping anser att amorteringskravet kan vara olagligt.


Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom är oroar sig över att ett amorteringskrav försämrar konkurrensen på en marknad som redan har dålig konkurrens. I sitt yttrande till Finansinspektionen skriver Konkurrensverket bland annat att ett amorteringskrav kan göra det svårare för kunderna att byta bank och att vissa kundgrupper kan bli mer beroende av bolåneföretags välvilja. a

– Jag är bekymrad över att förslaget från Finansinspektionen ökar inlåsningseffekterna på bostadsmarknaden och försämrar förutsättningarna för konkurrens. Det är särskilt bekymmersamt att detta sker på en konsumentmarknad som redan i dag har ett svagt konkurrenstryck, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Kammarrätten i Jönköping går steget längre och ifrågasätter lagligheten i Finansinspektionens förslag. I remissyttrandet ifrågasätter domstolen de rättsliga förutsättningarna för att införa amorteringskrav genom myndighetsföreskrifter.

– Finansinspektionens förslag om tvingande amorteringskrav skulle få stora konsekvenser för många låntagare och det måste finnas ett tydligt stöd i lag för att genomföra sådana föreskrifter, säger kammarrättspresidenten Stefan Holgersson i en kommentar.

Han anser att Finansinspektionen gör en vidare tolkning av den så kallade Sundhetsregeln i lagen om bank- och försäkringsrörelse än vad lagstiftaren har avsett.

Finansinspektionens förslag till amorteringskrav

Finansinspektionen har föreslagit att nya bolånetagare ska amortera ner sina bostadslån till 50 procent av bostadens värde. Lån med en belåningsgrad på över 70 procent ska amorteras ned med minst 2 procent av det ursprungliga lånebeloppet varje år. Lån med under 70 procents belåningsgrad ska amorteras ned med minst 1 procent per år till dess att belåningsgraden är 50 procent. Kravet är tänkt att gälla från och med den 1 augusti 2015.

Nomi Melin Lundgren

Redaktionssekreterare

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.