Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

L: Öka friheten i byggbranschen efter corona

Byggbranschen är viktig för att återstarta ekonomin efter coronakrisen. Därför vill vi att regering och riksdag låter Stockholmsområdet bli en testbädd för en frihetligare syn på regler och krav i främst bostadsbyggandet, skriver flera personer i Liberalerna.

Publicerad: 14 augusti 2020, 14:29

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Malin Danielsson (L), riksdagsledamo, och Björn Ljung (L), bostadspolitisk talesperson Stockholms stad.

Montage: Riksdagen / Björn Dalin


Ämnen i artikeln:

Politikbyggregler

I återstarten av Sverige efter coronakrisen spelar byggbranschen en stor roll. Den sysselsätter många direkt och indirekt, och behoven är särskilt stora i storstadsområdena vad gäller både infrastruktur och bostadsbyggande. Vår övertygelse är att Stockholmsområdet måste gå före i återstarten av ekonomin efter corona. Vårt förslag är att regering och riksdag låter Stockholmsområdet bli en testbädd för en frihetligare syn på regler och krav i främst bostadsbyggandet.

Kommittén för modernare byggregler har vissa bra förslag som förenklar byggandet och ger flexibilitet åt byggprojekten. Vi liberaler menar dock att fler reformer behövs.

Byggbranschen har länge präglats av krångliga regler, onödiga krav och ineffektiva processer som driver kostnader och skapar oförutsägbarhet för byggaktörerna. 

Beräkningar av seriösa byggaktörer visar att krav och regler driver upp hyrorna med cirka 2000 kronor per månad (borträknat markprisökningar) när kraven staplas på varandra. Krav på cykelverkstad, gemensamhetsrum för hyresgäster, viss andel garageplatser, lägenhetsfördelning och körbara bjälklag har förvisso goda intentioner var för sig men tillsammans får de en stor påverkan på byggprojektens ekonomi. Många krav fyller behov som bättre kan bedömas av marknaden eller aktörerna själva. Onödiga krav och byggnormer ökar inte friheten för de boende eller för branschen.

Läs även: Markpriserna gör inte bostadsbyggandet dyrt

Kommittén för modernare byggregler har vissa bra förslag som förenklar byggandet och ger flexibilitet åt byggprojekten. Vi liberaler menar dock att fler reformer behövs:

Mer frihet till den boende, i bostadsrätt såväl som i hyresrätt, att bestämma hur bostadens rum och funktion skall organiseras utifrån de givna förutsättningarna. Det skall vara tillåtet att sälja tomma lägenheter, utan innerväggar, kök och garderober, så att man kan inreda själv. Huskroppar skall kunna uppföras med endast bärande konstruktion. Rumsindelning skall inte styras av det nya regelverket.

Flexiblare regler för tillgänglighetsanpassning för människor med funktionsnedsättningar. Genom att använda innovativa tekniklösningar kan vi underlätta både för byggaktören, kommunen och den boende. 

Fler boendeformer. Ökad möjlighet till hyrköp, där unga får möjlighet att komma in på bostadsmarknaden. Fler moderna kollektivhus, som kan bidra till gemenskap och motverka ensamhet.

Byggnadsminnesvård och kulturhistoriskt viktiga byggnader måste kunna undantas från styrande regler. 

Kommunerna måste ges rätt att ställa krav utöver nationella regler utifrån våra egna högt ställda klimatmål. Detsamma gäller all form av gestaltning och volymer på nya konstruktioner.

Läs även: ”Omstarta ekonomin med ROT och NOT”

Stockholm är motorn i landets ekonomi. Genom att låta Stockholmsområdet vara en testbädd för liberala reformer i byggbranschen kan vi underlätta återstarten av Sverige. 

Björn Ljung, (L), bostadspolitisk talesperson Stockholms stad

Malin Danielsson (L), riksdagsledamot

Joar Forssell (L), riksdagsledamot

Moa Rasmusson (L), ordförande stadsbyggnadsnämnden Sollentuna

Ylva Mozis (L), vice ordförande bygg- och miljöutskottet Vallentuna

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

Politikbyggregler

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News