Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Lagen måste kräva vattenfelsbrytare

Med lagkrav på automatiska vattenavstängare, så kallade vattenfelsbrytare vid ny- och ombyggnation, skulle skadorna på sikt kunna minskas med hälften. I dag kostar vatten- och mögelskador i villor och småhus cirka två miljarder kronor, skriver Peter Bratt och Roger Andersson, Länsförsäkringar.

Publicerad: 3 februari 2012, 14:22

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


För många familjer är husköpet den största och viktigaste investeringen. Köpbeslutet är förknippat med drömmar och glädje, men också risker och oro. Ett av mardrömsscenarierna är att drabbas av vatten- och mögelskador. Varje år sker 60 000 vattenledningsläckage i svenska hem till en kostnad på nästan 2 miljarder kronor.

Vattenskador är förödande för byggnaden och leder ofta till mögel som kan ge människor allergi och astma. En nyligen genomförd studie visar att så många som hälften av alla barn i Sverige har astmatiska besvär. Förutom den allvarliga hälsoaspekten och höga kostnader innebär skadorna också stora besvär för villaägarna i samband med reparationen. I genomsnitt tar en vattenskada två till tre månader att reparera och kräver många gånger att hela familjen måste flytta till ett tillfälligt boende. Varje skada påverkar dessutom miljön med cirka 300 kg koldioxidutsläpp.

Drygt hälften av alla vatten- och mögelskador kommer från läckage på varm- och kallvattenledningar med tillhörande utrustning så som diskmaskiner med mera. Dessa läckage drabbar såväl nya som gamla installationer. Läckaget kommer ofta från ett dolt rör som står och läcker lite under en lång period. Det kan också komma från ett stort läckage när en ledning eller koppling brister.

Studier visar att den effektivaste lösningen, både ur ett tekniskt och ekonomiskt perspektiv, är att installera en vattenfelsbrytare i alla bostäder. Att installera en vattenfelsbrytare kostar i dag mellan 4 000 och 10 000 kronor beroende på fabrikat och teknisk kapacitet.

Utrustningen är ett så kallat aktivt system som larmar och stoppar vattentillförseln vid onormala flöden, tryckfall eller från utplacerade detektorer vilket gör att även dolda läckage upptäcks. Vårt grannland Norge införde under 2010 krav på vattenfelsbrytare på all nyproduktion och ombyggnad. Vi ser detta som mycket positivt och kommer att följa deras utveckling noggrant.

I dag finns lagstadgade krav på säkerhetssystem när det gäller el och brand men inte på system som varnar för läckage. På samma sätt som bilbranschen utvecklar funktioner som leder till högre trafiksäkerhet, förväntar vi oss att VVS- och byggbranschen driver utvecklingen för ett tryggare och mer miljövänligt boende, exempelvis vattensystem som varnar när människan gör misstag och när installationer sviker. Liksom att vi sett positiva effekter med införandet av krav på jordfelsbrytare, brandvarnare och släckutrustning i svenska bostäder, är vi övertygande om att vi genom ett krav på vattenfelsbrytare vid ny- och ombyggnation kommer att uppnå samma goda resultat.

Boverkets nuvarande föreskrifter gör att svenska husägare kommer att fortsätta drabbas av vatten- och mögelskador i miljardklassen trots att Boverket skulle kunna göra något åt saken. Krav på vattenfelsbrytare måste införas. Först då kommer vi att se en effekt. Vi anser också att kostnaden att installera en vattenfelsbrytare är en högst skälig och rimlig kostnad i relation till de positiva effekter som utrustningen har. Insatsen gör inte bara att enskilda villaägare kan sova gott om natten, utan också att vi inte skapar miljöer som är ohälsosamma.

Peter Bratt och Roger Andersson

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.