Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Larry Söder (KD): ”Byråkratin ska inte stå i vägen för byggandet”

Uthyrningen av tillfälliga byggnader och lokaler hotas av ett otydligt regelverk. Det menar Larry Söder (KD), vice ordförande i riksdagens civilutskott.

Publicerad: 18 december 2020, 12:46

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Att byggbodar hanteras olika beroende på vilken kommun de ska stå i är ett bevis på att BBR och PBL måste förenklas och bli tydligare, menar Larry Söder (KD).

Foto: Anders Siljevall / Riksdagen


Ämnen i artikeln:

BBRPBLbyggreglerBoverkets byggreglerkommuner

Behovet av nya bostäder kommer vara fortsatt stort under lång tid. Boverkets prognos ligger på cirka en halv miljon nya bostäder fram till år 2025. I dagsläget är bostadsbyggandet otillräckligt. Kristdemokraterna är för tillväxt och ett ökat bostadsbyggande. All form av onödigt och kostnadsdrivande regelkrångel som kan försvåra tillväxten och bostadsbyggandet i landet ska bekämpas och förenklas. 

Med nybyggandet av bostäder och infrastruktur följer även ett ökat krav att lösa akuta lokalproblem - för barnomsorgen, skola och vård, tillfälligt boende och andra lokaler. Samtidigt ska lösningarna vara hållbara både ekonomiskt och miljömässigt. 

En bod som används vid ett bygge kan dömas ut några veckor senare.

Bodar används i byggproduktion som tillfälliga lokaler för all personal på arbetsplatsen. Trots att bodar inte behöver leva upp till Boverkets byggregler, BBR, stöder många kommunala bygglovshandläggare sig ändå på regelverket när de tolkar att bygglov fordras. Detta på grund av att regelverket är otydligt och inte ger någon handledning hur bygglov ska utfärdas för dessa byggnader. 

I praktiken betyder det att en bod som används vid ett bygge kan dömas ut några veckor senare då den har flyttats till nästa bygge. Detta till följd av att att bygglovskraven tolkas på olika sätt. 

En lösning på akuta problem

Flyttbara moduler tillverkas enligt aktuella byggregler från Boverket, BBR, och erbjuder en tillfällig lösning av de flesta akuta lokal- och boendebehov. Livslängden är minst 10 år. Även här kan en ny version av BBR medföra att tillståndsgivaren vid nästa etablering kräver en ombyggnad av en nybyggd modul. Jämför exempelvis med en permanent förskola, som kompletteras med ytterligare ett rum, här krävs inte att hela byggnaden lever upp till det senaste i BBR trots att den kan vara betydligt äldre än en modul. 

Saknas tydlig avgränsning

Uthyrningen av tillfälliga byggnader och lokaler, hotas av att regelverket saknar tydlig avgränsning mellan permanenta byggnader och flyttbar lös egendom, som exempelvis en bod eller en tillfällig modulbyggnad. Att vid varje tidsbegränsat lokalbehov kräva att uppdaterade byggregler ska tillämpas i detalj på byggbodar och flyttbara byggnader medför kostnader som Kristdemokraterna anser inte står i proportion till samhällsnyttan.

Det krävs förtydligande i regelverken PBL och BBR som hanterar frågeställningen flyttbara byggnader. Onödiga byråkratiska och snåriga hinder ska inte behöva stå i vägen i ett Sverige som behöver bostäder och lokaler.

Larry Söder (KD), vice ordförande i Civilutskottet

 

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.