Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Låt oss skapa en inkluderande bransch"

2006 utsåg The World Economic Forum (WEF) Sverige till världens mest jämställda land och därför kommer vi alltid att vara det? Att tro något sådant är lika begåvat som att tro att Sverige tillhör världens bästa fotbollsnationer på herrsidan bara för att vi kom trea i VM 1994, skriver Nina Munter, hållbarhetschef på Svevia.

Publicerad: 4 mars 2015, 08:10

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.


Sverige bedöms, enligt WEF, inte längre vara världens mest jämställda land. Och så länge kvinnans lön bara är 86 procent av mannens, så länge en betydande majoritet av ledande befattningar innehas av män och så länge män och kvinnor inte har samma makt att forma samhället och sina egna liv är Sveriges jämställdhet inte något att skryta med*. Det finns givetvis områden i Sverige där jämställdheten tar stora kliv framåt.
Byggbranschen är dessvärre inte ett sådant område.
Häromåret genomförde organisationen Byggcheferna en enkätundersökning bland 800 kvinnor i branschen. Resultatet av denna ger oss en hel del att fundera på:

■ Nio av tio i byggbranschen upplever att den är ojämlik. En stor del funderar på att byta jobb.
■ Sex av tio anser att det sker ett betydande kompetensbortfall, då folk väljer att sluta på grund av upplevd grabbighet och machokultur inom byggbranschen.
■ Enligt en majoritet av de svarande är det inte bara kvinnor som lämnar branschen på grund av den grabbiga kulturen.

Så kan det givetvis inte fortsätta. Inte bara för kvinnornas skull, utan för branschens. Om en majoritet anser att en machokultur är exkluderande och leder till att kollegor lämnar branschen är det viktigt att förändra kulturen. En inkluderande kultur är en kultur som upplevs som trivsam för alla, inte bara för dem som jobbat längst, låter högst eller utgör den traditionella branschnormen. Ska vi påskynda byggbranschens utveckling inom jämställdhetsområdet, och förstärka dess innovationsförmåga och attraktivitet, måste vi skapa en välkomnande kultur som gör att moderna, begåvade människor, i alla åldrar, söker sig till vår bransch i stället för bort från den.

Jämställdhet handlar om strukturer, men också hur vi själva agerar i vardagen. Hur gör du?
Utmana dig själv med ett par frågor för att ta reda på om du är ett sänke eller flöte på jämställdhetsområdet:

Utgår jag från att mina kollegor besitter vissa egenskaper eller ska behandlas olika beroende av deras kön?
Sluta med det. Bemöt dina kollegor likadant oavsett kön. Utgå i stället från individen.

■ Förväntar jag mig att mina kollegor tar olika stort ansvar för föräldraledighet och VAB beroende på kön?

Sluta med det. Utgå från att dina kollegors ansvar för föräldraledighet och VAB är individuellt och inte grundar sig på deras kön.

■ Anser jag att folk faktiskt får tåla lite hårdare jargong, de har ju trots allt sökt sig till branschen?

Sluta med det. Ingen ska behöva anpassa sig till en förlegad och obekväm jargong. Det är branschen som behöver anpassa sig till samtiden.

■ Utgår jag från att en kollega är en man tills hen visar sig vara något annat?

Gör inte det. Försök i stället neutralisera ditt språk, detta för att inte befästa mannen som norm i branschen. Använd hen, den eller något annat könsneutralt pronomen tills du vet vilken könstillhörighet en person har.

I övrigt bör vi prata mer om jämställdhet. Vi bör lyfta frågorna i såväl formella som informella sammanhang. För att hjälpa branschen och det egna företaget att snabbare komma ur gamla hjulspår kan det också behövas att arbetsgivaren aktivt väljer att rekrytera eller befordra på ett normbrytande sätt.
Låt oss tillsammans göra allt vi kan för att skapa en inkluderande bransch som moderna människor, oavsett kön, ursprung och ålder, söker sig till i stället för bort från! Vi har alla möjligheter att göra stor skillnad!

Källor: *SCB:s På tal om kvinnor och män 2014, The World Economic forums The Global Gender Gap Report "

Nina Munter, hållbarhetschef på Svevia

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.